петък, 25 октомври 2013 г.

Плодородната българска земя




Напоследък видях много изказвания за мораториума върху закупуването на българска земя от чужденци. Нормално е, имайки предвид че всеки собственик, който иска да продава, би предпочел по-добрата оферта от чужденец отколкото смешно предложение на съгражданин. Вярно е също, че ако сме член на Европейския съюз, би трябвало да спазваме неговите закони. Доколкото разбрах от Европа са ни скастрили и нищо чудно да се върнем на поетите ангажименти.

Знам какво мислят левите по въпроса, затова попитах десните. По-точно костовист, чието мнение ценя. Hеговият отговор ме убеди за пореден път, че костовистите са точно толкова зомбирани колкото комунистите. И за едните, и за другите е важно да следват наставленията на вожда без оглед на конкретните обстоятелства, които във всяка ситуация са различни.

Въпросът ми беше “Ако група чужденци с определени общи интереси изкупят голяма част от нашата територия, какво ще им попречи да основат своя собствена държава в границите на България?” Естествено, не ми посочиха никаква пречка. Вместо това ме изпратиха в “девета глуха” с довода, че ако някой иска да основава собствена държава и купуването на земя би му помогнало, това щяло вече да се е случило в САЩ и Западна Европа.




На човекa изобщо не му хрумва, че ние по абсолютно никой показател не можем да се мерим с големите държави. Ама там имало хиляди организации целящи отцепване. Това изобщо не е истина и е типична костовистка измишльотина. Понякога надигат такива гласове, но никой не ги приема сериозно, защото за откъсване на територия трябва помощ отвън, а кой ще ти помогне срещу САЩ? Щом дори Русия не смее, тогава има ли други желаещи? Не.

С кой можем да се сравняваме? С бившата Югославия. Не го пожелавам, но тръгнат ли тук да отцепват, чака ни абсолютно същото. А мераците са факт. Ако някой е пропуснал, ето видео, на което Ахмед Доган го казва в прав текст и дори говори за военна намеса. Няма нужда да ви казвам какъв ще е резултатът, ако добре въоръжената и многобройна турска армия реши да ни нападне. Ето защо трябваше вече да се е намесил прокурор заради наглите думи на Сокола. В САЩ щеше да е на подсъдимата скамейка, тъй като навсякъде е престъпление да призоваваш за отцепване на територия в полза на друга държава. Това е огромната разлика между нас и големите страни, с които обичат да ни сравняват костовистите. 




Подкрепям свободата във всяко отношение, но говорим ли за земя, нещата стават по-различни. САЩ и Западна Европа могат да си го позволят, тъй като абсолютно нищо не застрашава суверенитета им. Пробва ли някой да прилага номерата на Доган, много бързо ще съжали и това ще стане с подкрепата на целия свят. Докато при малките е съвсем друго. Пак посочвам Югославия, която за разлика от нас изобщо не беше малка – помним чия страна подкрепиха американските войници. Според вас дали биха ни защитили от Tурция? А корабче плува ли?!

Много силен е доводът, че ние сме беден народ и не можем да конкурираме платежоспособните европейци и американци. Това изпраща по дяволите въображаемата “равнопоставеност”, превръщайки я в силен коз за чужденците.

Казват, земята пустеела. А защо пустее? Тъй като никой не си мръдна пръста за селското стопанство. Държава и полиция не закачат мутрите, изкупуващи труда на земевладелците чрез смешни стотинки. Това са същите мутри, които проплакаха, че ГЕРБ ги “рекетират”, тъй като им попречиха временно да се гаврят с продукцията на трудовите хора. Tук виждаме колко е важно полиция и съд да си вършат качествено работата. Само че мутрите не желаят да им пречат, затова сътвориха серия компромати и хората наивно вярват. Да, ама така няма да проработи селското стопанство и земята ще продължи да пустее.

С други думи: у нас липсват почти всички елементи, които крепят големите държави и им позволяват да бъдат максимално свободни. Bключително и при купуването на земя. Следователно е глупаво да прилагаме същите критерии и тълкувания.

Какво излиза в крайна сметка? Ни напред, ни назад. Защото и чужди земевладелци да дойдат, няма гаранция, че ще настъпи положителна промяна за селското стопанство – това са предположения и пожелания, подкрепени само до ниво “Стискам палци и се моля”.

Балканският полуостров и околните земи винаги са били “врящ котел”. Hие знаем за Босна, но има още много места, където коренното население бива изстласкано точно чрез купуването на земя. Слагат и заграждения. Когато територията стане достатъчно голяма и населена от пришълци, нищо не може да спре създаването на нова държава. Как ще ги накараш да спазват твоите закони? Hевъзможно. Ако пробваш със сила, ще се оплачат тук-там и нали знаете – отцепниците по правило получават помощ, тъй като били “борци за независимост”. А ние дори сила нямаме.

Ето защо в момента е рискована пълната свобода при продажба на земя. Може би е рано за нас. Според мен първо трябва да се изравним с Европа по редица други показатели и едва тогава да посягаме на този.


По темата

Решението за мораториума за покупка на земя от чужденци може да се ревизира

2 коментара:

  1. Дано дойдат много хора на митинга на 17.11 пред Министертвото на земеделието. От сега си знам, че заспалите "ранобудни" студенти няма да са там, че мутренските медии няма да го отразят. Трябва сами да си направим снимките и клиповете и да ги пуснем в Интернет. Пухи.

    ОтговорИзтриване
  2. Hi friends, its wonderful paragraph regarding cultureand completely explained, keep it up all the time.


    Look at my webpage :: اعلانات مبوبة

    ОтговорИзтриване