четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Позволените вреди




Вече на няколко пъти пиша за цигарите. Посочвам очевадни и всеизвестни неща, но когато човек е решил да забелязва само онова, което му изнася, няма как да признае дори, че денят е светъл, а нощта – тъмна.

Съмненията ми се потвърдиха на 100% - у повечето хора дреме диктатор. Чакат да им дадат възможност и има да забраняват, забраняват .... кое? ... естествено, не което им е любимо, а онова, което е любимо на другите. Изгарят от желание да моделират света и живота, както им изнася, без оглед на чуждите права. B подобни моменти се сещам за много неща и едно от тях са циганите – искат купища привилегии, но никакви задължения. Изобщо не можеш да ги убедиш, че околните също са хора и щеш-не щеш трябва да се съобразяваш.

Някаква жена писала отворено писмо – да не нарушават тоталната забрана на цигарите. О, Боже, доводите й са “размазващи”! В групата на нейното дете имало само три здрави деца. Останалите: болни от бронхит. Явно очаква по презумпция да подразберем абсурдното – здравите са на непушачи, а болните – на пушачи. Интересно как го разбра? Ами ако трите здрави деца са на пушачи? Убеден съм, че с поне едно от тях е така. Това доказва: цигарите не са причина за бронхита. Hо хората обичат да се самозалъгват.

Обърнете внимание на нечестното внушение: без изобщо да знае чии са здравите и болните деца, тази жена подпъхва удобното за нея! Съжалявам и презирам хората, които се хващат на подобни очевадни манипулации. Ако сте чак толкова наивни, не се чудете, че светът е пълен с политици и институции, изгарящи от желание да ви водят за носа. И по-лошо ще става. И заплатите ви ще намаляват, и още, и още неприятни неща. Сори, хора, сами сте си виновни – или по-точно вашата наивност. Щом човек се оставя да го лъжат за едно, би го позволил и за друго, и за трето ... за всичко. Познайте дали го очаква нещо хубаво на този свят?!




Написах, че нямат право да ми говорят срещу цигарите всички, които използват дезодоранти, мобилни телефони, компютри, автомобили ... Всяко едно от тези неща носи полза и вреда. Попитаха ме каква е ползата от цигарите. Мога да посоча например, че дава хляб на доста народ – достатъчно е. Но не само.

Цигарите успокояват нервната система и са спасили много хора от превръщането им в невротици, дрогиращи се с успокоителни. Прекаляването с лекарства е колкото разпространено, толкова и ненормално - важи за голяма част от непушачите, но те няма да го признаят, нито да спрат. Hякои дори излизат с глупавото “Законът позволява”. Да, ама законът позволява още много вредни неща. Защо не ги спреш, а? Благодарение на тях съсипват природата с напълно законни действия, подкрепени с договори. Само не разбрах с какво това ги прави “по-безвредни”? Пука им, нали са намерили удобен “виновник” – цигарите – така прикриват собствените си магарии.

Цигарите убиват и някои микроби. Факт!

Убеден съм, че няма да се съгласят с посочените примери. Защото не им изнася! Те са решили: признават само удобното за тях.

Тъй като ми писа някакъв програмист /поне така се представи/, нека попитам: наясно ли сте колко са опасни компютрите и като цяло мрежата, поддържаща Интернет – с всичките апаратчета, контактчета и прочие жици, облъчващи денонощно - не само вкъщи, а като цяло планетата? Винаги ще опитват да ви убедят, че било ново, подобрено, безвредно ... Hе вярвайте на тези лъжи! Всичко, което съдържа жици, неизбежно облъчва не само хората, а и природата. Hикакви нови технологии не могат да го променят.

Програмисте, говориш за цигари в помещения, които никога няма да посетиш. Тогава какво те бърка? Споменаваш непознати хора, а не виждаш, че животът ти преминава пред монитора с всичките му вреди – зомбиране, прекъсваш връзката с реалността, не умееш да се държиш нормално сред хора /не го осъзнаваш, защото се вижда само отстрани/, постоянно си подложен на облъчване. Tези неща съм ги наблюдавал при мои познати програмисти – не знам при теб в какъв стадий са. Не признаваш, но те са факт. Когато усетиш последствията, най-вероятно ще обвиниш цигарите – например разминал си се преди години на улицата с непознат пушач, вдишал си два пъти дим и хоп, пасивното пушене е виновно/!!!/. А причината всъщност е облъчването от любимите ти компютри. Hе, не храня надежди, че ще го разбереш. Hадявам се поне да помислиш, но и това едва ли ще направиш.

Едно ще ти кажа: избягвам да наставлявам и налагам. Дори когато ми поискат съвет, предпочитам да се въздържа. Знаеш ли защо? Защото за разлика от повечето хора, аз критикувам първо себе си и осъзнавам, че съм далече от Исус Христос. Колко други разсъждават като мен? Малко са. И още нещо: ако цял живот се стремиш да спазваш смехотворните съвети на платени проучвания от неизвестни професори – изобщо струва ли си да живееш? Аз не бих.




Хората са фрашкани с недостатъци – виждам го навсякъде в Реалността и Интернет. Ето защо няма да слушам разни, които никога не поглеждат себе си, но искат да наставляват другите.

1.Майки обличат децата си с пуловери в 30-градусова жега и го смятат за “загриженост”. Като разболеят по този начин малките, после ще обвинят цигарите за честото им боледуване.

2.Хора с увреден ген правят увредени деца, но и на тях цигарите са им виновни. Ама разбира се, този богоподобен тати как ще признае, че има вина? Tа нали е купил две дипломи, с които се фука - без капка знания. Ходи на фитнес, прецаквайки организма си. Получил е три имота в наследство, продал ги е и сега се хвали с “успешен бизнес” – не мисли какво ще прави, когато похарчи готовите, спечелени от друг пари. Вие очаквате ли такъв човек да признае, че има увреден ген и е виновен за уврежданията на детето си? По-скоро ще пребие невинната си жена, понеже е запалила три цигари за 9 месеца бременност.

3.Ходещи дрогерии гълтат хапчета по 2-3 пъти на ден. По-леките случаи – щом ги заболи глава, първата им мисъл е шкафчето с лекарства. Всяка седмица ходят на профилактични прегледи, понеже Чичо Доктор така ги е излъгал – било задължително. Tе му вярват, защото ще предпише още “полезни и позволени от закона медикаменти”. Последствия: хората стават все по-болни. Пука им, нали пак ще обвинят цигарите – за да не признаят личната си вина за вредния начин на живот.

Още много подобни примери мога да дам. Вместо това обобщавам: хора, погледнете себе си! Правите всичко наопаки и си търсите виновник. Така ще стигнем до война, защото днес забраняват цигарите, а утре нещо, което е любимо на вас. Hакрая всеки ще воюва с всеки. Искате ли го? И да не искате, така ще стане. Аз вече не знам на какъв език и с какви думи да го обясня: истината е във взаимното съобразяване, а не в това една група хора да мачка друга, защото законът го позволявал.

Кога ще заживеем по-добре - като приятели? Когато елиминираме сбърканото мислене. Hа първо място трябва да осъзнаем: ако околните са доволни, това със сигурност ще донесе полза лично за нас. Преди да критикуваме другите, нека погледнем себе си. Истината не е в забраните, а в това да създадаме обстановка, където всички да са доволни и за всеки да има място – например заведения за пушачи и заведения за непушачи. Bсе още никой не ми е обяснил защо да няма и такива с тютюнопушене? Чакам смислен отговор. И ще продължа да чакам, понеже недоумявам: какъв е проблемът част от заведенията да позволяват пушене? Какво ги бърка непушачите, след като има и за тях – без дим? ЗАЩО?!!!?


По темата

Никой не е доказал, че цигарите предизвикват рак на белите дробове

Две на мен, едно на теб

Фейсбук Група - Забавление






5 коментара:

  1. Ще се съглася по принцип, не изрично за цигарите, че нещата, които ни разболяват са прекалено много и прекалено замаскирани в ежедневието ни - най-вече облъчване от телефони, компютри, отровна храна, лекарства, стрес, напрежение и липса на движение... тук са и цигарите, но са една малка част от проблемите на съвременния човек. Който иска, нека пуши, но да не пречи на останалите. Вече свикнах с непушенето в заведение и смятам, че е добра стъпка за всички - това е личното ми мнение. Връзката с бизнеса (за и против) ми е далечна, тоест не ме засяга, но разделението и насаждането на мразене между пушачи и непушачи определено не ми харесва. Лесно е да се мразим, трудно е да се обединим зад смислена кауза и политика. Подкрепям призива ти, но се съмнявам, че повечето хора ще го разберат в дълбочина. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Цялата работа е, че зад цигарите се крият истинските вредители. Проблемът е световен. Всичко е навързано по корпорации и фирмички. Същите, които лъжат хората, че тютюнът е най-голямото зло, чрез други свои фирми замърсяват природата и пробутват наистина вредни стоки. Хората няма да го разберат, докато вярват, че цигарите са основният проблем.

      Благодаря за мнението - знаеш, че го ценя!
      Поздрави и за теб!

      Изтриване

  2. Нещо, което май не прави впечатление на много хора, а е странно.

    Като заговорят за пушене по нощните заведения, веднага се обаждат някакви и викат ........ децата ще боледуват /!!!!!!!/.

    Ало, Хюстън, чуваме ли се? Какви деца по нощните заведения???!!!?? Как може така безумно да бъркате нещата?

    Нека не се пуши по болници, сладкарници, детски площадки ... Обаче нощните заведения са съвсем друго. Ако някой води детето си в 2 часа на кръчма, би трябвало него да санкционират.


    ОтговорИзтриване
  3. Браво пич, обаче няма полза, защото някои непушачи са като вегетарианците - сектантски настроени откачалки страдащи от липса на редовни сексуални отношения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Някои наистина приличат на сектанти. Само така си обяснявам, че настояват за нещо, което не могат да обяснят. Все още не са отговорили защо да няма заведения с пушене. Hяма как да го обяснят, понеже истината е неудобна - добрият стар егоизъм и желанието да се прави мръсотия.

      Равенство означава 50 на 50. А те искат 100 за тях, нула за нас. Кое му е справедливото на това?

      Изтриване