неделя, 18 март 2012 г.

Борисов: Благодарете ни, че запазихме стабилността на България






Днес фискалният резерв е по-голям отколкото БСП ни го остави, допълни финансовият министър Дянков

В края на мандата ДДС да се намали с малко, ако разчетите позволяват. Това обмислят управляващите, обяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол и уточни, че разчети за това ще правят финансистите. Трябва да ни благодарите, че запазихме стабилността на България, за да не последва съдбата на останалите европейски държави, заяви още Борисов.

„Напомням ви, че по времето на нашето управление държавният дълг намаля с 6 млрд. лв., а при правителството на ГЕРБ дългът се увеличи с над 2 млрд. 4 млрд. лв. от резерва бяха изхарчени от вас“, контрира червеният депутат Антон Кутев. „Това не са вашите борчове, това са нашите пари. Ние платихме повишението на пенсиите, кабинетът на Сергей Станишев изплати с над 10 млрд. лв. повече”, продължи Кутев и добави: "Повишението при вас е нула“.

Антон Кутев припомни, че тъкмо предишните управляващи са увеличили пенсиите у нас, а сега всеки ден умирали по 10 възрастни хора, защото не могат да си платят лекарствата. В отговор вицепремиерът Симеон Дянков поиска да вземе думата, за да каже, че 4 млрд. лева от резерва са отишли, за да бъдат платени дълговете на тройната коалиция. "2011 година е първата година от 1996 година, в която текущата сметка е с положително салдо, за първи път износът е по-голям от вноса и текущата ни сметка е на плюс", съобщи Дянков. “Фискалният резерв в нетна стойност е по-голям, отколкото беше през юли 2011 г. Вие не платихте 4 млрд. лв. дългове, оставихте ни ние да ги плащаме. Днес фискалният резерв е по-голям, отколкото вие ни го оставихте”, отсече Дянков.

Борисов отново се обърна към предишните управляващи да върнат парите от бонуси и хонорари, като този на Ахмед Доган, защото това била „страшна" антикризисна мярка. "Върнете парите - не на мен, на болните деца ги върнете", призова Борисов. "Голям автогол си вкарахте с това писмо, което ми пратихте", заяви премиерът.






Няма коментари:

Публикуване на коментар