петък, 6 януари 2012 г.

Кела кацна окован на Терминал 2, в компанията на цяло звено на спецслужбите








Страшилището на Бургас се приземи от Лисабон в София, с полет през Мюнхен, около 22,10 ч на Терминал 2, в компанията на цяло звено на спецслужбите. И под изключително внушителен конвой е транспортиран до родния му град Бургас.

В Бургаския затвор вече топлят килията за Кела. Там Пламен Дишков ще се буди в следващите 20 г. Кела влиза "на топло", за да излежи задочна присъда като поръчител на убийство. От много години наровете на Бургаския затвор търкат двамата килъри, наети от него, за да ликвидират бургаския търговец на месо Димитър Стаматов, по-известен с прякора Мастара. Бизнесменът бе екзекутиран с един изстрел пред хотела си на 21 ноември 2002 г. След светкавично разследване, буквално за броени часове, криминалистите спипаха физическите убийци - 36-годишния Тодор Неделчев и съучастника му Бойко Стоянов. Първият бе осъден на 16 г. затвор, след като склони да съдейства на прокуратурата, а вторият получи 20 г..

Същата присъда бе издадена задочно срещу Кела. Дишков избяга зад граница веднага след зловещата екзекуция. В подземния свят се говори, че е бил предупреден, че разследващите са стигнали до него и, без да губи време, е напуснал страната като член на спортна делегация. Разследването тогава установи, че е избягал в Полша, а оттам - в Германия. През 10-годишното му отсъствие беше засичан в ЮАР, Канада и други страни, но оставаше неуловим. 10-годишната сага с издирването на Кела по целия свят приключи в разгара на миналото лято. На 24 август 2011 г. бе арестуван в португалския град Кашкайш.

Пламен Дишков бе обявен за международно издирване още на 12 декември 2002 г. с червен бюлетин на Интерпол. През 2005 г. бе арестуван за кратко в Германия, но впоследствие освободен, тъй като все още нямаше влязла в сила присъда срещу него. След като Бургаският окръжен съд му наложи 20 г. лишаване от свобода през 2008 г., бе издадена и европейска заповед за арест. В подземния свят се говори, че Кела е бил предаден от свой бивш съдружник от Русия. Другата легенда, която се носи от дълги години, е, че босът си е направил пластична операция на лицето и в момента е неузнаваем. Бургаските криминалисти са любопитни да видят с очите си дали Кела действително е толкова променен, колкото се говори. Въпреки че от разстрела на Мастара, поръчан от Кела, изминаха почти 10 г., така и не е ясно каква е причината за екзекуцията

Версиите са няколко. Според една от тях двамата са влезли в остър конфликт заради преразпределение на наркотеритории. Кръстосали шпаги и в бизнеса с проститутки. Приближени на Кела обаче разказват друга история. Между двамата действително имало вражда, но на лична основа. Всичко започнало през декември 2000 г., когато двамата се засичат по случайност в бургаската дискотека "Жега". След като обърнали по няколко питиета, между двете компании избухнал скандал, стигнало се и до бой. Гардовете на Мастара натупали хората на Кела, от когото трепереше не само Бургас, но цялото Черноморие. Подземният бос не могъл да преживее жестоката обида с тупаника и се заклел да отмъсти.

Преди да изпълни заканата си, месец след инцидента в "Жега", Кела става жертва на бомбен атентат. Мощна тротилова бомба е заложена на входа на бар "Фенси" в Бургас в нощта, когато Кела е решил да гуляе с приятели. Адската машина е задействана точно в момента, когато Кела и гардовете му напускат заведението. Взривът убива на място двама от охранителите му - Добрин Кафеджиев и Димо Колев. Самият бос е тежко ранен от взрива, но оцелява и след дълго лечение в болница се изправя на крака. Дишков е убеден, че Мастара стои зад бомбения атентат и му издава смъртна присъда.












Няма коментари:

Публикуване на коментар