петък, 27 януари 2012 г.





Бившият президент на САЩ Джон Кенеди заявил, че “този понеделник ще е тежък ден”, без да знае, че това ще е денят, в който ще бъде погребан през ноември 1963 г., разкриват негови публикувани тайни записи.

Президентската библиотека “Джон Ф. Кенеди” в Бостън направи публично достояние последните 45 часа от колекция от общо 248 часа записи на срещи на Кенеди с негови сътрудници и 12 часа телефонни разговори. Тези записи са били направени от самия Кенеди, който ги е пазел в тайна дори от най-близките си сътрудници.

Три дни преди убийството му в Далас, щата Тексас, на 22 ноември 1963 г., президентът се опитва да организира среща с високопоставен индонезийски представител.

“Понеделник ли? Това е тежък ден”, казва той.“Ужасен ден, господин президент”, отговаря му негов сътрудник.Именно в този понеделник Кенеди е погребан, три дни след убийството му.
В запис от 17 септември 1963 г. Кенеди допуска възможността за сътрудничество между САЩ и СССР за стигането до Луната. “Бих искал да се постигне споразумение, за да се реши кога двете ни страни заедно ще се опитат да отидат на Луната. Така няма да я има тази напрегната надпревара”, казва той.

Последният запис е от 20 ноември 1963 г. В него се чува как Кенеди говори за книга, която трябва да вземе със себе си в Тексас. На следващия ден той заминава за Далас.




Няма коментари:

Публикуване на коментар