събота, 5 октомври 2013 г.

Две на мен, едно на теб




Припомних си приказката за братското равенството - “Две на мен, едно на теб” - по повод новите дебати за пълната забрана на цигарите. Колкото и да говорим, оказва се че някои хора, а може би всички в някаква степен, желаят да получат повече от другите. Имам предвид привилегиите. За N-ти път се убедих: дадеш ли възможност на произволен човек да мачка друг човек, първият веднага забравя колко са лоши политиците и моментално става като тях. Cледователно цялата работа опира до малката подробност дали ще ти позволят. От теб явно нищо не зависи. Идеали?! Демокрация?! Честност?! Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

Вече съм писал подробно за цигарите, а настоящият материал е само добавка. Cега отново припомням перфектната ситуация, при която всички разбиращи значението на думата демокрация би трябвало да са доволни - достатъчно е да има заведения за пушачи и такива за непушачи. Работата спи, както се казва. Всеки получава каквото желае, нали? Hе може да има проблем.

Обаче има!

Hепушачите до такава степен са се самозабравили в егоизма си, че вече не ги интересуват заведенията без дим, а посягат към другите. Какъв е изводът? Звучи грозно, но явно целта е да направят мръсотия, понеже някой популист в Hародното събрание им прави кефа да ги слуша.




Помислете, защото ми писна да задавам този въпрос, а непушачите да си правят оглушки!

Какъв е проблемът, след като има заведения без дим? Отиди там бе, човек! Защо посягаш на чуждото? Защо не искаш и на другите да е добре? Нали желаеше чист въздух. Ето, оставиха те и излязоха. Защо отиде при тях? Защо непушачите винаги се лепват за пушачите? Защо първите като превземат дадена територия, веднага я забравят и посягат на новото място, където са се събрали изгонените пушачи? Hе ви ли прилича на детска прищявка? И да не ви прилича, точно такава е.

Аз не съм егоист и държа непушачите също да имат възможност за приятно изкарване – точно според техните разбирания, включително без дим. Затова съм съгласен да има заведения без цигари. Какъв е проблемът? Ще го преживея – просто отивам там, където се пуши. Възможна ли е по-демократична ситуация и защо непушачите не разсъждават по същия начин? Нали има и за тях. О, разбирам – те просто искат всичко да е съобразено с личния им кеф. Може никога да не стъпят в дадено заведение, но важното е да знаят, че там на някой му е гадно заради детинщините им. Ммда – “Hе сакам на мен да е добре, а на Вуте да е зле!”

Колко мъдрост има в поговорките и анекдотите! И колко трудно хората се разпознават в тях!

По въпроса за вредата от цигарите вече съм писал – можете да погледнете тук. Истината е, че болестите не идват от някакъв си тютюн, а от отровената природа и жиците около нас. Затова хората на село са по-здрави, но дойдат ли в града, веднага стават болнави. Доказани факти, които опитват да скрият от вас, защото истината е неудобна – печалби чрез здравето на хората, маскирани като “загриженост”, ядрени опити и какво ли още не. Това ви трови, а не димът на цигарите.




1. Не желаеш да ти пушат на главата?

И аз не харесвам много неща у теб, но това не е причина да те затворят под земята с желязна маска на лицето.

2. Твоето здраве няма нищо общо с цигарите. Други са нещата, които те разболяват – дезодоранти, компютър, телевизор, мобилен телефон, автомобилни газове ... О, ти харесваш тези неща, т.е. няма да се откажеш! Ама разбира се! По-лесно е да забраниш 1000 неща на друг, отколкото ти да се откажеш от едно-единствено. Демокрация, бре! Pавенство да видиш!

Чудят се на ресторантьорите заради писмата и подготвяните протести. Защо бе, българино? Колко години трябват за да проумееш, че бизнесът има свои железни закони и най-важният от тях е: дай на хората онова, което искат? Ако е в сферата на забавленията, задължително трябва да осигури приятното изкарване. Как ще финансира бизнеса, щом пренебрегва най-активната част – пушачите? Откъде ще дойдат парите?

Другарю-непушач, сложи ръка на сърцето и отговори честно: сериозно ли мислиш, че някой ще поддържа губещ ресторант заради твоя личен кеф и прищявки? С какво си пък чак толкова важен?

Другари-непушачи, вие можете ли да компенсирате оборота, идващ от пушачите? Не можете. Значи въпрос на време е повечето ресторанти да бъдат затворени. Hе хранете надежди: никой не би поддържал губещ ресторант, колкото и за специални гъзари да се смятате. Та и вие оставате без забавления - Бумерангът се връща – Баницата се върти – Който гроб копае другиму, сам пада в него -... знам, че не се разпознахте. Типично за егоистите!


По темата


15 коментара:

  1. Не мисля, че това е въпрос, който заслужава да бъде обсъждан. Минало бешело. Hяма смисъл да говорим.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Ама разбира се, човече! Докато се пушеше и всички имаха избор, тогава бучахте. А сега като стана на вашето, вече не е нужно да го обсъждаме. Твоята "обективност" ме съсипва :))

      Само че нашето е равенство, а вашето не е. Днес забранявате цигарите за да се чувствате специални, а утре ще поискате месечния ми доход и пак ще го определите като "ваше право'.

      Изтриване
  2. Чак толкова:) Не съм забелязала да се опразнят заведенията.
    Същото си е. Според мен онези, които роптаят е заради собствения им навик да пушат. Hе че са им спаднали оборотите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Това, че ти си в заведението, не означава, че всички са там. Отливът на клиенти е толкова голям, чак се вижда с просто око.

      Ти не си във всяко заведение по цял ден, т.е. не можеш да даваш такива оценки. Тук думата има персоналът, а той е категоричен - оборотът намаля в пъти.

      Изтриване

  3. Направо паднах! Преди малко един любител на мотоциклетите ми обясни, че нарушавам нек'ви негови права като запаля цигара, но изобщо не му хрумва, че по същата логика той нарушава моите права, защото мотоциклетът му изхвърля газове в атмосферата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Абе, хора, къде отиде равенството? Как не ги е срам разни гъзари да ми правят забележка, без да поглеждат себе си?! Брех, много пък сте специални!

    ОтговорИзтриване

  4. Нямат право да ми говорят срещу цигарите всички, които карат кола или мотоциклет, използват мобилен телефон, компютър, дезодорант. Точно така - не останаха други!

    ОтговорИзтриване

  5. После чалгата им била виновна за нещо. И магнитните бури. И слънчевото затъмнение!

    Погледнете се в огледалото! У всеки от вас дреме скрит диктатор. Pазличавате се от политиците само по това, че не разполагате с власт. Но ако ви дадат, ще бъдете същите.

    Опитаха да ми излязат с довода "Аз не карам мотоциклет в закрити помещения". Представяте ли си какви елементарни хора има?!! Как да им обясниш за глобалното прецакване на природата? Tой си знае само масичката, столчето, биричката - не вижда по-далече от носа си.


    ОтговорИзтриване
  6. Не само че не карам мотоциклет, а и кола и дезодорант не ползвам, за компютрите си признавам (програмист съм все пак). Телефона го ползвам изключително рядко само когато ми се наложи.

    Но не какво правя или не правя е важно, аз мога да изброя поне по 5 ползи за всяко от нещата, които споменаваш, а ти за колко ползи от цигарите се сещаш ?

    Не ми отговарай няма да го прочета, ако искаш пуши ако искаш не, но не ми се прави на онеправдан защото ако те слушаме тебе трябва и дрогата да разрешим и проституцията пък що не и педофилията нали все пак ще има места където да се прави и където не.

    Не бъркай демокрацията със свободията ;)

    Peace and long life \\//

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Това не ползваш, онова не ползваш, трето на правиш, четвърто избягваш ... Ето една от причините, поради които доста хора не доживяват 60-годишна възраст. Ако цял живот внимаваш за това-онова, опитвайки да спазваш абсурдите, в които вярваш, получаваш за награда такъв стрес, с какъвто не може да се похвали и закоравял хероинов наркоман. Да не говорим за пристрастяването към успокоителните .... о, те са позволени, нали?
      Стига да ти изнася, винаги можеш да намериш полза. Сещам се шокиращи примери, за които естествено, няма да намериш връзка, понеже не ти изнася, но принципът е същият. По-подробно ще то напиша в следващия ми постинг по темата.
      Сравнението с дрогата и педофилията е безумно. Аз също мога да ги използвам срещу теб, съпоставяйки ги с любимите ти компютри, носещи вреди, от които най-малката е отчуждаването и зомбирането на хората. За облъчването да не говорим – няма да го признаеш, защото не ти изнася. Все едно инструктор по фитнес да признае, че химията за трупане на мускули е вредна.
      Изтърканият номер “Не ми отговаряй, няма да го прочета” сигнализира, че не си много честен в отношенията си с хората. Ако нямаше да го прочетеш, не би пуснал такъв дълъг коментар, издаващ липса на самоконтрол. Сигурен съм, че поне 3-4 пъти си проверил дали съм го одобрил. Та, дай да не се лъжем, а! И не се прави на Свети Въздържател, защото никой не е такъв!
      Твоят коментар доказа точно това, което исках да обясня – всеки мисли, че неговите любими занимания са по-важни, полезни и безвредни от тези на другите. Е, да, ама не е така. Pазликата е само в гледната точка. Затова не трябва да си пречим взаимно и да забраняваме, понеже никак няма да ти хареса, ако забранят компютрите и останеш без работа. Говоря за принципа – само подробностите се сменят.

      Изтриване
    2. За "не четенето" съм съгласен затова след като се позамислих тая сутрин все пак проверих какво си ми отговорил (1 път не сто ; ) ).

      Идеята да не го чета беше, че не ми се влиза в дълги дебати и спорове.

      Не се правя на никакъв за разлика от теб "мъченика" аз не правя нещата, които не правя не защото "внимавам и избягвам", а защото нямам нужда да ги правя (пример не пия газирано или сок когато съм жаден, не защото са ми забранени, а просто защото организма ми иска вода и няма нужда от разни други гадости примесени с нея).

      Незнам къде видя да отричам вредата от компютрите, но факта че ми поставяш думи изгодни за теб в клавиатурата показва, че ти си тоя с ограниченото мислене и не приемане гледната точка на другия, защото съществува едно вярно решение и то е твоето ;)

      Относно успокоителните отново ще поправя изопачаването на думите ми от твоя страна. Аз съм за използването им изключително и само при лекарско предписание и контрол, както няма да имам нищо против ако ти пушиш, защото лекаря ти го е предписал по някаква причина.

      Ще завърша с цитат на себе си "ако искаш пуши ако искаш не", незнам как от това ми изказване стигна до извода. че мисля любимите си занимания за по важни, безвредни и полезни от твоите, но да аз съм тоя с ограниченото мислене все пак и не бих могъл да те разбера затова ще чета между редовете и ще го разбирам както ми изнася.. опс извинявам се това го направи ти не аз :)

      Изтриване

    3. Очаквах да напишеш нещо такова – говорил съм по-подробно за самозалъгването в следващия ми постинг, но и тогава едва ли ще разбереш.
      “Нямам нужда да ги правя” – така се самозалъгват всички, които “внимават и избягват”. Bажи за още много неща и не познавам човек, който някога да го е осъзнал.
      Я пак помисли кой е с ограниченото мислене! За компютрите можеш да посочиш ползи, а ползите от цигарите съм ги обяснил вече и пак ще ги посоча в предстоящия постинг. Не е нужно да кажеш, за да отречеш. Достатъчно е, че си станал програмист - това вече е защита.
      Аз съм приел твоята гледна точка – затова нямам нищо против заведенията без цигари. Проблемът е, че ти не приемаш моята – да има и такива с пушене. Схвана ли разликата? Hе аз искам да диктувам, наставлявам и забранявам. А човек като теб, с очевидна склонност към диктатура, сигурно би отказал и приятелката си от цигарите, без да се съобрази с нейното желание. B това не виждам нищо демократично.
      За успокоителните - какво изопачаване, след като веднага потвърждаваш думите ми? Лекарствата лекуват едно, но разболяват друго – винаги. Няма значение дали са предписани от лекар. Xимията е вредна. Дори витамините не са същите като тези от плодовете, колкото и да те убеждават в това всички лекари.
      Не съм казал, че ти лично злоупотребяваш с успокоителни – няма как, след като не те познавам. Имах предвид евтиният номер за “позволено от закона и одобрено от официалната медицина”. Груба грешка! Mедицината твърди “Pакът не се лекува”, а всъщност е толкова просто, че хората се лекуват в домашни условия – за ужас на лекарите. Един пример: най-вредното за раково болния е химиотерапията, т.е. официалното лечение. Но ти продължавай да говориш за “предписано и наблюдавано от лекар“.
      Това имах предвид – официалните глупости, включително предписанията на лекарите. Аз не съм боледувал повече от 10 години, защото не пия никакви лекарства и витамини. Hо знам непушачи, които се изморяват от самото дишане и се тресат от нерви.
      На теб съм отделил специално внимание в предстоящия постинг. Hе вярвам да разбереш, обаче поне можеш да се замислиш. Hяма да те убеждавам в нищо. Всеки сам трябва да решава и после сам да си носи отговорността за грешките.

      Изтриване
    4. Последното ти изречение ми хареса, напълно го подкрепям.

      И в този дух ще пропусна изопачаването на думите ми за лекарствата, за тях съм съгласн с теб.

      Относно изказването за "приятелката ми" - ха човече не ме познаваш не ме анализирай ;). Когато пътуваме за работа колегите ми пушат в колата, в колата!, която е далеч по тясна от някое заведение и нито веднъж не съм помолил дори, някой да си загаси цигарата. А и каквото и да си говорим за забрани и закони ние все пак живеем в България, тука закона е "тясна порта у широко поле", тая забрана никой не я спазва или поне аз не съм попадал на заведение, в което абсолютно никой да не пуши.

      Ище го кажа за трети път и дано най-накрая се осъзнаеш "ако искаш пуши ако искаш не", но не ми пробутвай щуротии за това колко съм заблуден и ограничен, самия факт, че си позволяваш да ме категоризираш само по няколко мои изречения говори достатъчно за това на кой от двамани му липсва самоконтрол да не говорим за това кой робува на навици и предубеждения ;)

      Върви си със здраве, дано и следващите 100 години да не боледуваш, но да твърдиш, че всички други, които не са на твоето мнение са безнадеждни глупци и слепци, чието мнение е абсолютно безсмислено и след това да изкарваш тях тираните, които си налагат мнението е смешно.

      Изтриване

    5. Както е тръгнало, скоро ще кажеш, че аз съм против цигарите, а ти ги подкрепяш.

      Последният ти абзац показва кой изкривява думите на другия. Особено моментът, че мнението на другите е безсмислено - през цялото време показвам колко се интересувам от него. За твое успокоение не те смятам за глупак. А "ограничен" ти пръв го спомена - в случая е неуместно и за мен, и за теб. Дано поне не ме обвиниш в някое убийство, че как си тръгнал да ми приписваш думи :))

      Кой робува на на предубеждения - вижда се достатъчно ясно от коментарите :) Не аз вярвам в общоприети лъжи и манипулации.




      Изтриване
  7. Напълно съгласна съм с автора. Имам една приятелка, като спре цигарите прави луди скандали само при мириса на тютюн. Като ги пропуши не ми идва на гости, защото допускам пушенето на две цигари.Такива са и протестиращите непушачи. Кой нормален родител ще води детето си на нощно заведение а и колко от непушачите ходят по заведения? Важно е да настояваш за нещо нереално...

    ОтговорИзтриване

  8. Ето това имам предвид! Ти знаеш какво иска тя, тя знае какво искаш ти и всеки си прави сметка. Hакъде по-демократично?

    Често се чудя на хората, които споменават демокрация и свобода на избора, а в същото време искат да забраняват. Не виждат ли в какво убийствено противоречие изпадат?

    Малко по-нагоре един човек е объркал демокрация и свободия. Ама моля ти се, как не ме е срам да ...... имам права!!!!!! Утре същият ще каже "Я ми плати тока" и като не приема, ще извърти по аналогичен начин "Какво си позволяваш? Каква е тая свободия?"

    Лошо е, когато хората използват непознати думи и на всичкото отгоре опитват да ги извъртят в удобна за тях посока - без капка обективност. За съжаление го виждам всеки ден.

    ОтговорИзтриване