събота, 24 март 2012 г.

Васил Божков – Най-големият Български Олигарх






Когато говорим за олигарси, не можем да пропуснем и най-богатият българин, а именно Васил Божков. Богаташът е роден през 1959 година, като завършва с отличие Националната Математическа Гимназия, а след това и специалност „Математика“ в Софийския университет „Св Кл. Охридски” и специалност „Икономика на труда“ в УНСС, а началото на съзнателният си живот се занимава с дребни далавери на Магурата. След падането на режимът, Васил Божков основава “Нове Холдинг”, която функционира и до днес. Има огромни интереси в хазарта, индустриалният сектор, хиотелиерството, транспортът и застраховането. Състоянието на Божков се оценява на над 1.5 милиарда лева, което го прави един от най-богатите българи, а мътното минало днес вече никой не го помни.


Money From Home


След набирането на дребните пари за начален капитал, Васил Божков основава “Нове Холдинг”, като компания занимаваща се с голям кръг от дейности – турсоператорство, хотелиерство, кетъринг и разбира се най-успешният бизнес – хазартът. Васил Божков има дялово участие в десетки казина в България, Сърбия и Косово, където привлича израелски инвеститори. “Нове Холдинг” бе едноличен собственик на българският букмейкър “Еврофутбол”, 49% от който през 2002 година бе продаден на гръцкият бизнесмен Сократис Кокалис за 23 милиона лева официално, но според запознати милионите са 3-цифрена сума.

Васил Божков е инициаторът на първото българско частно тото “Еврошанс”, което въпреки плахият си старт, започна все по сериозно да се утвърждава в България. Но хазарта не е единственият сектор, в който Васил Божков има големи интереси. Божков има дялов капитал в застрахователно дружество “Бул Инс”, което е основано на вече разтурената групировка СИК. Не са случайни връзките на Васил Божков със СИК, тъй като те са един от стълбовете на внедряване на “Нове Холдинг” в сериозният бизнес. Макар да няма доказани връзки с престъпният бизнес, то Васил Божков и Нове холдинг се движат по ръба, а скандалите около най-богатият българин са найстина чести, тъй като сферите му на влияние са много.

Големите колекции от картини на Васил Божков красят стените на “Нове Холдинг”, като според запознати експерти, Васил Божков има над 500 картини на известни български творци. Може би това е една от причините покрай богатството на Васил Божков да се шуми толкова много. Милиардерът, освен в изкуство инвестира и в спорт, както и други обществени дейности. До 2006 година беше собственик на ПФК ЦСКА АД, където по лични думи инвестира на 50 милиона лева (само на думи) в базите в Панчарево и в клубният стадион.

През 2000 година е избран за председател на Българската федерация по спортна стрелба, а през 2003 година застава начело на Българската федерация по шахмат. И покрай двата поста имаше ожесточени дискусии, но Божков отстоя на своето. А когато говорим за спорт можем да погледнем, че голяма част от българските бизнесмени са собственици на футболни отбори, тъй като оборотът там е голям, а прането на пари е детска игра. И когато говорим за големи пари и за олигарси като Васил Божков, със сигурност можем да твърдим, че са изпрани милиони левове в касите на ЦСКА.




Няма коментари:

Публикуване на коментар