понеделник, 16 март 2020 г.

Безумни интриги


Дори когато целият народ е застрашен от епидемия, пак се намират хора, за които е по-важно да "подложат крак". Не стига, че не помагат, ами се чудят как да пречат. Още по-трагично е, когато това става чрез изказвания, издаващи невежество.


Причина за възмущението ми е полковник Илия Милушев, съветник на президента по сигурността и отбраната. Същият, който е бил арестуван преди време заради купуване на гласове като кандидат-общинар от РЗС. Според този човек, дясна ръка на президента Румен Радев, управляващите не разбирали какво е извънредно положение. В закона пишело, че извънредно положение се въвежда при военна опасност, следователно въпросното словосъчетание можело да се използва само и единствено във връзка с евентуален военен конфликт.

Не знам  - да се смея ли, да плача ли. Може би нещо средно - да се просълзя от смях. Все едно да каже, че щом има крила на самолет, не може да има пилешки крилца. Или щом Златна топка е наградата за най-добър футболист в Европа, значи това словосъчетание не може да се използва за нещо кръгло и бляскаво, сложено като коледна украса.

Как да обясниш на този другар, зомбиран от войнишка служба, че извънредно означава необичайно положение и изобщо не е задължително да включва армия, кубинки, полковници и тн. Bероятно заради дългогодишната войнишка служба навсякъде му се привижда Калашник.  А може би тайно мечтае да е на мястото на генерал Bенцислав Мутафчийски, да се показва по телевизията и да съобщава броя на новите заразени. Знам ли! Във всеки случай един съветник не може да си позволи подобни словоблудства, защото хората логично ще се запитат какво точно съветва президента и дали не е опасно.


С такива хора ли трябва да спори Бойко Борисов? Tе изобщо не са му на нивото. А има и по-нахални. Скоро попаднах на цял блог, посветен на премиера. Влязох, мислейки че пише нещо хубаво и интересно. Hо надежда всяка оставете! Открих тонове помия. Прости хора изливаха простотията си. Гнус ме е да си спомням, затова ще дам само отделен  пример, колкото да видите какви профани опитват да мерят ръст с Бойко Борисов.

Една от статиите "доказваше", че по време на Възродителния процес настоящият министър-председател биел турци. И представете си, "доказваше го" чрез неговите собствени думи. Борисов многократно бил споменавал как по онова време усилено се занимавал с карате, което било завоалирано признание, че  ........    биел турци. /!!!/ Схващате ли? Карате - ритник - удар - бие - бие турци. Представяте ли си за какво примитивно мислене става дума? Статията беше доста претенциозна, което ме навежда на мисълта, че авторът се изживява като велик детектив, следовател или Бог знае какъв друг магьосник. Нищо чудно и аплодисменти да чака. О, той разконспирира скрития смисъл в премиерските думи! Браво, юнак! Обаче номерът не мина. Mалко хора са толкова глупави, та да се хванат на такава идиотщина.


А помните ли как някакъв "извънземен мозък" твърдеше, че дъщерята на Бойко Борисов карала с 300 км/ч по магистралата в САЩ? Спрели я, глобили я и прочие хейтърска радост. Вие представяте ли си как жена вдига скорост, която изправя на нокти дори пилот от Формула 1 ? И очакват да повярвате! Hе е ли обидно да ви подценяват толкова? Защото аз не допускам, че някой ще се хване. Или поне се надявам да няма чак толкова глупав и немислещ човек.

Всеки път като прочета подобна помия, започвам да мечтая за цензура. Едно е човек да изказва несъгласие, съвсем друго е да бълва умишлено целенасочени лъжи. Ако бъркаме двете неща, рано или късно ще преминат от думи към действия. Нали се сещате какви действия биха предприели хора, които лъжат така брутално, ако няма кой да ги спре? Tогава процесът ще е необратим. Не е нужно да страдат нормалните хора.

Ако някой не вярва


1 коментар:

  1. Представям си как Радев и Милушев се комплексират от ген Мутафчийски. Той е истински герой с бойни мисии и спасени човешки животи. Докато онези двамата са обикновени книжни плъхове. Дай им нещо там да разписват и да мрънкат.
    Явор Върбанов, 48г.

    ОтговорИзтриване