неделя, 16 февруари 2014 г.

Има още много зависимости освен цигарите





Покрай изумителния материал “Цигарите са полезни  и спирането им вреди” наблюдавах разговор, който бе не по-малко изумителен. Оказва се, че не всеки осъзнава своята зависимост. Като споменем тази думa, обиковено първата асоциация са цигарите. Особено от непушачите. Става комично, когато човек, пристрастен към шоколада, вика на теб “наркоман” заради тютюна. Има още много подобни примери.

Работата е там, че хората обикновено оправдават своята зависимост с нещо от сорта на “Мога да спра, но не искам”. Добре де, аз по подобен начин разсъждавам мислено и продължавам да пуша. Едно и също е. Tогава с какво право ми викат “наркоман”, а не смятат себе си за такива?

Дали ще е физическа или психическа зависимост, разлика няма. Tегли те към него и това е.




Замисляли ли сте се от колко неща сме зависими? От най-дребните хранителни до най-модерните като например Интернет, който все още доста хора не признават за зависимост, въпреки че не стават от компютъра и им е гадно, ако не метнат поне едно око във Facebook.




Нещо за неудържимото пазаруване? Колкото разпространено, толкова непризнато за зависимост. Ще кажете “Хората са бедни и не могат да пазаруват”. Точно затова процентът на лошите кредити става все по-голям – пазарували, купували, а сега не могат да платят вноската по кредитната карта. Вижте какви опашки се извиват за отварянето на поредния голям магазин от не знам си коя верига и пак кажете, че хората не са пристрастени. Колко от тях го осъзнават?

Преди години нашумя случай за жена, пристрастена към перилните препарати. Отначало просто пускала пералня. До момента, когато съпругът й я хванал с готовa спринцовка перилен препарат – тъкмо възнамерявала да си я вкара венозно.

Дотук не се открихте, нали? И решихте, че не сте зависими от нищо? А какво ще кажете за пристрастяването към дискотеки, кръчми и други подобни увеселителни заведения. Обикновено е в нормални граници, но има хора, които не могат без това. Ако предната вечер не са ударили една-две чашки, на следващия ден са ..... като наркоман в абстиненция. Има ли значение как ще го наречете – физическа или психическа зависимост? Или ще вмъкнете нова дума като “обсесия”, за да поизвъртите фактите в удобна за вас посока. В крайна сметка говорим за едно и също.

Та, следващия път помислете преди да наречете някой пушач “наркоман”! Може би е по-добре да погледнете първо себе си.


Други публикации

2 коментара:

  1. Скоро ми се случи нещо фрапиращо. Лелка пристрастена към миризмата на цветя ме нарече наркоман, щот пафкам. Hейното също е наркомания ама върви й обясни :-D

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Нищо чудно да е зависимост.

      Хората обичат да прекаляват с любимите си неща, но не виждат, когато минават границата. Забелязват го само при другите.

      Изтриване