понеделник, 11 февруари 2013 г.

Пайнер спечелиха субсидия в размер на два милиона



Безспорният хегемон на българския музикален пазар – “Пайнер” – успя да спечели субсидия в размер на два милиона лева. По думите на Митко Димитров били шести сред чакащите, но няколко фирми преди тях се отказали поради невъзможност да финансират програмите си и така станало чудото.

“Българският културен елит” /нарочно е в кавички, защото не може да си елит, щом има някой над теб и се тресеш от завист и злоба/ веднага скочил да недоволства. Пуснали дори абсурдни щуротии, че парите ще отидат за силикон. Митко Пайнера бързо направи сметката – за да пълнят бюста на фолкпевиците с въпросните банкноти, ще се наложи да слагат тонове силикон. Значи изключено.

Tази ситуация e поредната възможност да се изплюя в лицето на набедените за “елит” български културоведи, които не са нищо повече от недоразвити цървули. Колко трябва да си прост, за да недоволстваш, че една от малкото печеливши фирми на българския музикален пазар е получила помощ? Hе по незаконен, а по съвсем легален път – точно според правилата. Кое е дразнещото? Значи е в реда на нещата престъпници и всякакъв род мошеници да прибират пари от Европа, а честните играчи не, така ли? Какви са тези нагли фасони?

Да, “Пайнер” могат и сами да се финансират. Продават качествен продукт, играят според правилата и съвсем нормално печалбите им са дълбоко в необятния Космос. Нима това е причина да не кандидатстват за допълнително финансиране? Защо да не го направят? Tяхно право е да разширят бизнеса, съответно да зарадват повече хора. Лошо ли е?

Точно такива фирми трябва да се финансират, понеже разбират от шоубизнес. А не някакви треторазредни халтурки, които ще те уморят от скука, и плачат за субсидии, тъй като мазохистите са малко и никой не желая да ги гледа. Пример ли искате? “Комиците”. Дори масираната реклама не им помага. Канят известни личности, за да вдигнат жалкия си рейтинг, но всъщност колко хора биха изтърпяли скучнотиите им по собствено желание? Едва ли са много. Съжалявам, сред натрапчиво лансираните предавания по-тъпо от “Комиците” не съм виждал. Обаче ги водят за нЕк’ъв “елит”. Набеден!

Българската естрада ли? Там действително има големи имена. Аз самият харесвам много от тях, но с какво се занимават от години? Плачукане колко е “лоша и вредна” чалгата. Това ли е продукцията им, за която трябва да плащаме? Защо не създадат нещо ново и хубаво? Сълзите никога не са добър съветник.

Намирате ли за нормално, че доказани музиканти като Денис Ризов от “Ахат” и Веселин Тодоров от “Фактор” губят творческото си време в оплюване на поп фолка, вместо да покажат онова, което могат най-добре? Вторият гостува в шоуто на първия и основната тема бяха ….. авторските права и как за всяка тяхна въздишка по радиото трябва да им се плаща. Оставям настрана, че да те пускат тук-там из ефира е чиста реклама и би трябвало ти да плащаш за нея, а не да очакваш пари. Друго искам да попитам: това ли е Музиката на Свободата? Кога рокът се превърна в бизнес и нищо друго? Защо забравиха ценностите, които носеше от самото си създаване? Печелбарство, печелбарство, печелбарство …. как го връзвате със “свободния дух”?

Трагикомична и лицемерна е насмешката на Денис Ризов към поп фолка, след като в собственото си шоу е създал абсолютно същата атмосфера като в “Биад”. Hикога не съм бил против разголените мадами, но нима тези в “Денис и приятели” са по-различни от онези по “Планета”? Кое им е различното? В двата случая са еднакво красиви и сексапилни.

Пак в същото шоу чух невероятна дивотия:

“Рокът е естественото продължение на Моцарт.”- тази реплика не успя да прецака предаването, но определено уби “тежестта” на “сериозните” гости. А изданието беше добро – тематично, посветено на Judas Priest.

Ей Богу, напомниха ученическите ми години - тогава измислях подобни щуротии и обичах да философствам на тема “Mузика”! Възхвалявах рока и злословех по всички останали стилове, а насреща чувах, че само инфантилните хора слушат “жици” след 20-та си година. Естествено, това са пълни глупости, но моето възвеличаване на китарите не беше по-умно. Чак по-късно проумях, че в абсолютно всяка музика има по нещо хубаво, но го разбират само истинските ценители, а не набедените.

Груба грешка е да бориш конкуренцията с оплюване – важи за всички сфери и винаги се обръща срещу теб. А в това, дами и господа, няма никакво изкуство !!!

...........................................................................

10 коментара:

  1. Денис Ризов е един развратен смотаняк, който просто е имал възможност да се запознае с точните хора в точният момент. Иначе е кръгла нула горкия. Pазполага с ефектна външност и нищо повече. Това го слага в една група с чалгаджийките. Хубави, но прости, това е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Не го познавам и не мога да коментирам.

      За чалгаджийките грешиш - това, че са "прости', е абсолютен мит. Всъщност сред тях има доста интелигентни жени. А останалите не са по-глупави от средностатистическия българин. Просто хората обичат да плюят.

      Изтриване
  2. По-лесно е да плюеш, вместо да предложиш нещо по-добро. Българската музика е в колапс, просто защото не е готина. Спорадично излиза някое добро парче и толкова. Старите "звезди" са си стари и тотално омръзнали. Има страхотни млади музиканти и певци, но не могат да се наложат, няма пазар за тях. Чалгата е превзела всичко, защото народа е простичък и иска да гледа разголени жени,скъпи коли,демонстрация на кинти и т.н.Чалгата налага ниска култура и тотално обърква ценностната система на подрастващите. Опитвам се да я игнорирам доколкото мога, да не навлиза у дома под никаква форма. Иначе който иска, да си слуша чалга, класика, рок, каквото му е кеф, не се меся на никого. А по въпроса за субсидиите - все пак става дума за бизнес, а там печелят само най-гъвкавите. Останалите реват и се оплакват.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. С теб разсъждаваме по подобен начин, затова искам да ти обърна внимание, че онова за разголените жени, колите, демонстрациите .... важи за всички видове музика. Bъобще за всички сфери на живота.

      Оставям настрана дали е правилно или не. Oбаче не е честно да се приписва само на поп фолка, включващ повечето от съществуващите стилове музика с всичките им атрибути, поведение и т.н.

      Знаеш ли, че Митко Пайнера е фен на рока? От друга страна вижда кое радва хората, кое е актуално, т.е. бизнесмен с усет.

      Виж "Денис и приятели"! Аз го хващам по случайност и не знам час, но е вечер. Cъщите разголени мадами като по "Планета". Обаче в същото време се изказва против поп фолка. Странно е :-)

      Изтриване
    2. Чалгарията не ми я хвали.Елементаризъм във всяко едно отношение. А рокът предполага бунтарство, отхвърляне на статуквото. Сексът пък си е част от живота, дали е чалгарски или рокаджийски, едва ли има разлика. :))

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване


  3. Брей, че си се разлютила :-))
    Поне намерихме въпрос, по който не сме на едно мнение. Значи няма да говоря с теб за поп фолк, тъй като аз харесвам и него, както повечето видове музика.

    Искам само да ти обърна внимание, че най-популярните видове музика в различни периоди за оплювани, после провъзнасяни, пак оплювани ... това доказва, че всъщност всичко е въпрос на лично мнение.

    Hякога The Beatles за били определяни като "упадъчни". Rolling Stones още повече. Hякъде четох срaвнение между Мик джагър и Аксел Роуз - агресия, провокация, липса на задръжки във всяко отношение ... Bсичко това е истина и навсякъде е еднакво - рок, поп фолк, рап ...

    Противопоставянето на стиловете е напълно изкуствено - един от многото начини да бъдат разделяни хората. Подобно на расизъм, политика, даже и футболни пристрастия.

    Просто хората трябва да се забавляват и да не се критикуват едни други.

    ОтговорИзтриване

  4. Не знам защо, но за втори път коментарът ти излиза два пъти.

    ОтговорИзтриване
  5. Малиии, Анатема за тоя пост! Пу-пу! :)))
    Азис умрял и се озовал в рая: Ко прая тук и аз. Винаги съм си мислил, че ще съм в ада.
    Св. Петър му казал: "Не става, пич! Сататната не го кефиш, той слуша само хеви метъл."

    ОтговорИзтриване

  6. Поп фолкът не е само Азис. Аз също не го харесвам.

    Но ако погледнем останалото - в България само "Пайнер" са в крак с всички световни тенденции. Останалите мрънкат и ни мъчат с някакви свои глупости, за които натякват, че са "изкуство".

    ОтговорИзтриване