сряда, 2 януари 2013 г.

Най-богатите хора по света са увеличили състоянието си с $241 млрд.






Dnevnik.bg

100-те най-богати хора на Земята са увеличили богатството си с 241 милиарда долара, съобщи индексът на милиардерите на Bloomberg, цитиран от Lenta.ru. Общото състояние на най-богатите хора в света е нараснало до 1.9 трилиона долара.

Ръстът на богатството се дължи най-вече на инвестициите в телекомуникационни активи и продажби на дребно.

Най-много печели испанецът Амансио Ортега, който е основател на търговската мрежа Inditex. Състоянието му е нараснало от 22.2 милиарда долара до 57.5 милиарда долара. Така той изпреварва собственика на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и излиза на трето място в общия списък на милиардерите.

Най-богатият човек на света остава 72-годишният мексиканец Карлос Слим, който е увеличил състоянието си с 13.4 милиарда долара, или 21.6 процента.

Най-големи загуби има в богатството на бразилеца Айке Батиста, който губи 10.1 милиарда долара. Интересна подробност е, че преди година Батиста обещава да стане най-богатият човек на света до 2015 г.

Като цяло милиардерите се облагодетелстват и от ръста на международните фондови борси. Глобалният индекс MSCI World се увеличава с 13.2 процента, а американският Standard & Poor's 500 с 13.4 процента през 2012 г.




Няма коментари:

Публикуване на коментар