сряда, 13 юни 2012 г.

Никой не е доказал, че цигарите предизвикват рак на белите дробове





Във връзка със забраната на тютюнопушенето се наслушах на какви ли не мнения – от смешно-претенциозни, през очевидни манипулации, до откровени лъжи. Сега дойде ред аз да изкажа мнението си и то никак няма да се хареса на онези, които странно защо вярват, че живеят в стерилна среда, понеже не са докосвали цигари.

Да започнем със смехотворната заблуда, че непушачите са по-здрави. Това е нещо, което ме кара да се смея с цяло гърло. Кой и как го прецени? Много живо ме интересува, тъй като моите впечатления са точно обратните – в по-голямата си част пушачите около мен кипят от живот и всъщност рядко ходят на лекар. А другите са на противоположния полюс. Естествено, винаги има изключения и нямам претенции, че личните ми наблюдения са представителна извадка. Абсолютно същото може да се каже и за всяко изследване. Hе мога да повярвам, че толкова хора се хващат на изтъркани номера от сорта Онзи професор го е казал или Инжектирали са никотин на 10 мишки”. Който иска, нека да се смята за бяло, опашато животинче. За мен тези неща нямат стойност. Защо ли?

1. Мишките са друг биологичен вид.

2. Дори на хора да са правени експериментите, какво доказва това? Не 10, а 1000 да са, пак не стават за  представителна извадка. Така и не можах да си обясня защо се дава  тежест на проучвания, които в голяма степен са условни.

3. Знаете ли кой е направил опитите? За кого работи? Колко ли са му платили? Защото аз не съм много сигурен, че изобщо е проведен експеримент. А вие дори генерални заключения извадихте. При това положение не се сърдете, че хора и институции изгарят от желание да ви водят за носа – направо си го търсите.

Да ви кажа ли още подобни изследвания, които в стари и в по-нови времена задължително намират последователи? Например това, че от мастурбация се затъпява. Отдавна е отречено от науката, но дълги години се пробутваше като неоспорима истина, подкрепена с множество изследвания. В по-нецивилизовани времена се е стигало до жестоки наказания.

Някъде прочетох, че рок музиката удря нервната система. Естествено, това е дива простотия, но и за нея имало потвърждаващи експерименти”. Дали ще го приемат непушещите рокаджии, които иначе много обичат да се позовават на науката? Или този път за по-удобно ще кажат, че е сбъркала?

Искате ли още? Знаете ли колко лъжи са вече в публичното пространство и повечето хора са ги приели като неоспорима истина? Ще дам пример, който няма общо с цигарите, но е достатъчно показателен за зверските манипулации, продиктувани от финансови и един Господ знае още какви интереси, чиито жертви са милиони хора по света.

Чували сте за световноизвестната марка “Jonson&Jonson”, нали? Говоря по-специално за олиото против подсичане на бебета. Уж е против, а работи в обратната посока. С него вашето дете ще е постоянно подсечено и няма да види нито една спокойна секунда. Сменете го със свинска мас и точно за три дена тя ще излекува ефекта от “Jonson&Jonson”. А продуктите с тази марка се пробутват като проверени, доказани, тествани, одобрени от наука и медицина. Все още ли вярвате на официалните фантасмагории?

Като съм започнал, нека да посоча още един пример за тежестта на разните му там изследвания, тестове, лекарски предписания и прочие глупости за наивници.

Моя позната диабетичка се върна от селото си и каза Преядох с всичко, което ми е забранено от личния лекар, а захарта ми падна до нивото на здрав човек, без да съм поемала инсулин”.

Нещо да кажете за официалната медицина? А за боклуците, които ce продават в Хранителни стоки”? Ама цигарите са ви проблемът, нали?

Блъскате във фитнеса, без да подозирате, че няма нито един професионалин спортист, чието тяло да е здраво. Всичките са развалини, но се поддържат с медикаменти, колкото да избутат до края на кариерата си. После рухват като 33-годишни пенсионери. Обаче вие сте чували, че е здравословно да спортувате, нали? Hищо че е отречено от самите спортисти, макар и след края на кариерата им.

Кое избирате: лъжите на някой изкуфял чичко-доцент или онова, което е потвърдено от практиката? Bаша работа, но ако сбъркате в избора, това ще повлияе на живота – вашия и на вашите деца. Струва ли си да се самозалъгвате на принципа “Hема пък да призная очевидното”?




Многократно попитах разни хора защо настояват за забрана на цигарите, но нямат нищо против алкохола, облъчването от gsm-те /"GSM -те сваряват мозъка ни"/ и изгорелите автомобилни газове. Шах: то било друго”. Кое по-точно? Само и единствено гледната точка. Излиза, че някои граждани са против чуждите удоволствия, обаче твърдо държат на своите собствени, колкото и да са вредни. Къде отидоха честността, обективността и равенството?

Основният довод на алкохолиците е Аз тровя единствено себе си”. Що за глупост? По улиците има много пияници, което само по себе си е отблъскваща гледка. Не стига това, ами викат, често се заяждат. После отиват у дома, пребиват жена си и заспиват доволни. Е, как ще е само тяхна работа? Bижда се влиянието не само в семейството, а и  върху случайни минувачи. Следователно доводът Това е друго и е мой проблем граничи с лудост.

Ето достатъчно причини, за да бъде забранен алкохолът. Не сте съгласни?! Опс, забравих, че на чужд гръб и сто тояги са малко. Това да го няма, онова също, обаче моето кефче да не закачат, нали така? Драги непушачи, вашата толерантност е потресаваща!

Опитаха да ми обяснят, че автомобилите означавали много за обществото, затова не трябвало да се приравняват към цигарите. Защо не го кажете на някой велосипедист, който е избрал екологично чисто превозно средство? А и какво значение има важността на дадено изобретение, щом съсипва природата? За сравнение: подводниците Тайфун са техническо чудо, но където минат, после нищо живо не расте. При това положение пука ли ви за тяхната неуловимост”?

Или представете си един “Икарус”. За да измине смешните 100 метра, изхвърля толкова газове в атмосферата, колкото не могат да сътворят хиляди пушачи, пафкащи един до друг, за същото време. А нито една линия не приключва след 100 метра. Знаете ли броя на всички автобусни линии само в София? А колко коли вървят по всяка от тях? Какво да говорим повече?!!

Цигарите нямали стойност. Браво, бе! Кой ви даде право за подобна оценка? Все говорите за вредата. Xайде сега да споменем ползите.

1.Никотинът е наркотик – тук спор няма. Именно поради тази причина успокоява нервната система. Давате ли си сметка, че в определени моменти е по-добре да прибегнете до него, отколкото нервите да превърнат мозъка ви в пихтия? Не е тайна, че има хора, пропушили след неприятна ситуация, което ги е спасило от превръщането им в невротици, друсащи се ежедневно с медикаменти. Дори само това е достатъчно голяма полза.

2. Още в зората на моето тютюнджийско пътешествие често съм си мислил дали няма биологична  полза от цигарите. В тази връзка давах следния пример: представете си една нива. Ако я запалите, ще изгори житото, но с него заминават и вредителите. Години по-късно прочетох материали, които потвърдиха, че фасовете наистина унищожават вредни микроби. Научен факт!

3. Пушенето е удоволствие. Това го знаем ние, но за да го разберат въздържателите, трябва да минат в нашия отбор, иначе е невъзможно. Моля, спестете си възклицания от сорта Що за удовоствие е това”! Направо си умирам друг да ми обяснява кое трябва да ми е приятно. Ти може да харесваш анален секс, но аз не си падам – не очаквам да го разбереш, особено ако си скаран с обективността. Колкото и да ми хвалиш рапа, аз ще продължа да слушам рок – не ми трябва твоето одобрение.

Не е за вярване колко хора не могат да проумеят, че приятното за тях може да е ужасяващо за други. Сравнения:

1. За повечето мъже футболът е незаменимо удоволствие, докато голяма част от жените го смятат за скучен, а някои по-крайни дори го посочват като причина за развода си.

2. Безкрайното скитане по магазините /шляй-пазар/ – любимо за жените, но според мъжете е изнервящо и опасно /за портфейла/.

Така е било, така и ще бъде. Малко хора включват, че предпочитанията на другите може да са коренно различни от техните собствени, но в това няма нищо нередно.

Забраниха пушенето в заведенията, лишавайки по този начин тютюнджиите от приятно изкарване. В такъв случай нека да напомня: увеселителните места cа за хапване, пийване и пушене. Ако не можеш да правиш последното, би трябвало да забранят и другите две. Не виждам с какво са по-важни, но пък по същата логика са опасни - храната може да предизвика затлъстяване, а за алкохола вече обясних по-нагоре.

Като съм тръгнал, има още неща, предизвикващи моето недоволство. Избирам произволен непушач. Може да не харесвам у него прическата, брадясалата или обръсната физиономия, парфюма, цвета на обувките и т.н. и т.н. Какво ме бърка мен ли? Ми, пpосто ме подтиска. За теб може да е дреболия, но аз се чувствам некомфортно – същото като недоволстващите от дима въздържатели. Значи е достатъчна причина, за да прибегнем до забрани. А знаете ли още колко мога да измисля? Фантазията ми е безгранична.

Да, това е изсмукано от пръстите. Само че мога да го кажа аз, защото съм толерантен. А непушачите нямат право да си служат с този довод, понеже отдавна прекалиха със смученето – лимитът им е изчерпан.

Някой обясняваше, че ако стоят в една стая пушач и непушач, първия като запали, веднага влияе на втория, който пък нямал никакъв избор. Типичната нагласена ситуация, чиято цел е да изпрати фактите в девета глуха”. Защо да няма избор? Може да излезе. Да, ама този вариант е изключен – ето го нагласеното. Хайде дa нагодим ситуацията в удобна за мен посока – непушачът е с противогаз. А сега, де! Няма Не може така”! Щом ти си позволяваш да забравиш цяла плеяда от подробности, значи и аз имам право.

Тръгнеш ли да говориш само от своята гледна точка, изникват неподозирано много неудобства и проблеми. Пример:

Влизаш в ресторант, но няма нито една свободна маса. Можеш просто да отидеш в друг, но тъй като си заядливец по природа, веднага започваш да фантазираш Тези нарочно са се наговорили да заемат масите. Специално заради мен!” Това удря настроението ти. Същото става с твоята дама. Обещал си й да я доведеш точно тук, но поради неудобните обстоятелства не можеш да го изпълниш. Моментално се превръщаш в лузър и губиш нейното уважение. Два дена по-късно тя те зарязва. Една раздяла обикновено е съпроводена с нервен срив, а това само по себе си създава предпоставки за отключване на рак. Ето докъде стигнахме! И всичко започна от чудовищната неприятност, че масите бяха заети, т.е. светът не е нагласен според личните ти график, нужди, предпочитания. Сега остава да ревнеш с цяло гърло колко е нетолерантно общеcтвото.

Щом си свикнал да недоволстваш,  просто няма начин да ти се угоди. Винаги ще намериш причина, поради която да обвиниш другите. Като прибавим знаменитата приказка Не сакам на мен да е добре, а на Вуте да е зле”, характерна за голям процент от населението, става наистина страшно.

Забраната на цигарите е само началото на серия от забрани. Няма значение кой е на власт – всеки ще ги приложи. Какво ще правите, когато ви лишат от нещо любимо? Едва тогава ще разберете, че не е това начинът и никой не може да нагажда света според личните си предпочитания. Hяма никакво значение, че нещо ти е докривяло или неудобно – такова винаги ще има.

Вижте ги само: хем се радват, че не е позволено да се пуши, хем се пишат за толерантни”. Върви обяснявай, че да си толерантен, напълно изключва забраните!

След всичко прочетено, нека поне да го кажа, пък който иска да вярва:

Никой, никога и никъде не е доказал, че цигарите предизвикват рак на белите дробове!

Поръчкови статии, информиращи са неосъществени изследвания – много ли са правдободобни? Знаете ли заради какви интереси и пари се пускат? Много сте далече от материята. Извадени от контекста твърдения. Нагласени формули, пълнещи манипулативни колонки по вестници и Интернет.

Разбира се, като всяко нещо никотинът също оказва влияние върху какво ли не. Ала не и по начина, който му се приписва. Нарочно се смесват различни изследвания, ситуации, болестите на някой генетично слаб човек и т.н. Целта е да ви излъжат, но пък винаги е уж с подкрепата на известно светило в науката, което може изобщо да не подозира, че са го забъркали.

Всичко това за мен не струва пукната пара в сравнение с личните ми наблюдения. А те говорят ясно: в моя род пушачите не боледуват и почти винаги надхвърлят 80-годишна възраст. В същото време от непушачите само един достигна 60. Майка ми и баща ми бяха пълни въздържатели. Тя почина на 55, той – на 57. Не се е родил човекът, който би ме убедил, че щяха да си отидат толкова рано, ако бяха пушачи. Не е гаранция, но пък кой знае? Все пак при нас пушачите са дълголетници.

Фамилията Давидови – всички до един заклети пиячи и пушачи. Без изключение – столетници.

Най-възрастната французойка  - на 120 години. Пушила до 118. Никой не може да ме убеди, че щеше да ги доживее, ако не пушеше.

Мой познат, с 10 години по-възрастен, разказваше, че като работил в леярна, един от старите хора му обяснил, че за да се предпази от вредното влияние, в края на деня трябва да пие по сто грама водка на екс. Моят познат го спазвал стриктно и след време, когато по някакъв повод си правил изследвания, лекарят не повярвал, че е работил в леярна – имал вътрешности като новородено.

Това си го припомнете при следващата забрана – за алкохола. Поредната! Че както е тръгнало …….  скоро ще ни оставят без сол и захар, известни като бялата смърт. Правилно се досещате – и за тях някой умник е измислил, че са вредни. Ама те били друго”. Засега.

Една от най-големите заблуди: ако пушиш по време на бременността, това оказва влияние на плода. Доста подвеждащи материали обикалят из Нета. Една камара професори и всезнайковци са се изказали, опитвайки да привлекат вниманието. А какво говори най-важното – практиката?

Няма нито един случай, в който цигарите да са оказали влияние върху плода. Всичко,   прочетено в Мрежата, са просто предположения от заинтересовани непушачи и абсолютно нищо доказано.

Какво съм видял аз? Повечето майки около мен са пушачки и нито една от тях не е спирала по време на бременността. Просто не са прекалявали. Познайте какво? Децата им са здрави като бичета, а не като онези, чиито убийствено грижовни родители ги навличат с пуловери в 30-градусова жега, уж за да не настинат, и по този начин ги правят болнави.

За да окаже влияние на плода, трябва да пушиш поне две кутии на ден. По същия начин можеш да прекалиш и с много други неща, но тях никой не ги посочва като причинители на деформации. Обърнете внимание:  акцентът не е върху цигари”, а върху прекаляване”. С други думи: правете, каквото пожелаете, но в разумни граници.

Има още редица причини за съществуването на купища лъжи по отношение на тютюнопушенето. Някои са неприятни, други - неудобни.

Съществуват хора, чийто близък е починал млад и веднага бързат да хвърлят вината върху цигарите. Това е доста глупаво, защото дори най-заклетият пушач не може да умре на 30-годишна възраст заради никотинанаглите лъжи все още не са мутирали дотолкова. Значи причината е друга. Опечалените имат интерес да я открият, но им е по-удобно да посочат фасовете.

По същия начин някои родители смятат, че пушенето е придизвикало деформации на детето им. Абсолютна грешка! Причините може да са хиляди – най-вече заразената отровна среда, в която живеем. Съществува и вариантът за лош ген, но тук вече дума не трябва да се обели, защото никой не би го признал доброволно. А може и да не го знае.

Представете си един самовлюен, новоизлюпен татко, убеден в божествения си произход. За негова беда детето му има деформация. Очаквате ли този тати да признае, че сперматозоидите му са дефектни? Изключено! По –скоро ще обвини лекари, жена си, президента и кой ли още не, но никога няма да потърси грешка у себе си. Забележете: той може да не е виновен за лошия си ген, но това не променя естествoто на действителната причина. Тя обаче е ужасяваща. Значи най-удобно е да обвини цигарите.

По специално за рака. При него не се заразяваш, а се отключва”. Най-често на нервна основа – по това прилича на диабета /тук култовата измишльотина е, че се разболяваш, ако прекалиш със захарта. Пълни глупости!/ В никакъв случай цигарите не са основна причина за него. Показателен е фактът, че рак на белите дробове се среща по-често при непушачите – дори само това разбива на пух и прах всички теории за фасовете като причинител.  В най-лошия случай могат да минат за косвена причина, но в същата графа присъстват още много бацили – на практика почти всичко около нас, дори замърсеният c газове въздух. Това не е тайна, ама е по-удобно да се пропусне”.

Видях да се пробутват разни статистики Болни от рак на белите дробове, предизвикан от тютюнопушене”. Обърнете внимание на предното изречение! Забелязахте ли манипулацията? Това са просто списъци на болни от рак на белите дробове. А добавката предизвикан от тютюнопушене е сложена нечестно, без основание и с едничката цел да насочи вниманието в желаната посока. Дори за уточнение не може да мине, понеже е гнусна лъжа без грам доказателство.

Съвсем естествено изниква въпросът Защо се пробутват тези подвеждащи материали?”

Всички знаем за големите пари, разигравани по разни фондации заради уж човеколючивата им дейност. За да засилят ефекта, съответно финансовите потоци, трябва да дадат тласък. Точно това постигат с публикуването на фалшиви проучвания. Когато форумите гърмят от страховити разкрития”, много спонсори сами ще се натискат да дарят от банковите си сметки, убедени че правят нещо добро и помагат на честни хора.

Има и друго. Една от причините не само за рака, но и за редица други болести, е отровената планета. Ненормални хора, уж посветени на науката, продължават да правят чудовищни експерименти в различни точки на Земята. Естественият резултат са катаклизмите и промяната на биологичната среда. Какво очаквате да последва? Болести и деформации.

Кое плаши лудите учени”? Това, че човекът винаги иска отговори и рано или късно стига до тях. Как да забавят търсенето? Като ни пратят в грешна посока. За момента най-удобният вариант се нарича Пушенето предизвиква рак”. След като сте убедени в тази лъжа, как ще стигнете до истината? Cъс сигурност ще ви трябва значително повече време, отколкото ако не ви подвеждаха ежедневно.

Като завършек ще ви посоча още една причина за рака,  наблюдавана лично от мен. Отново е свързана с нервите. Знам човек, който години наред трепереше да не се разболее от това-онова, а най-големият му страх беше да не го повали именно рак. За него всяко кихане беше съмнение за тази болест”. Цял живот притеснение, спазване на здравословен режим и ходене по лекари – за всеки случай. Mога само да гадая какви бури са бушували в душицата му. На края наистина почина от рак. Убеден съм, че сам го предизвика с абсурдното си поведение.

Затова един съвет: живейте живота, както ви е приятно, без да вярвате на лъжливи манипулации. Тайната е в щастието. Ако се чувствате добре, нищо не може да ви накриви шапката”. Само така се стига до дълголетие. А лишенията и постоянното внимаване да не стъпиш на криво”, съвсем реално съсипват здравето.

И не прекалявайте с нищо! Дори най-полезното може да стане вредно, ако минете границата. Знаете ли, че авторът на книгата Тичайте за здраве е починал на 40 години? Дали пък не е прекалил с тичането? Особено като се има предвид, че лично Франц Бекенбауер в свое интервю разказва Организмът на 30-годишен професионален спортист е толкова изхабен, колкото този на 60-годишен човек, който никога не е спортуавал”. Hа кайзер Франц може да се вярва, нали?

Та, всичко с мярка, без лишения и животът ви ще бъде приказка!

Продължението тук

8 коментара:

  1. Напълно споделям мнението и изтъкнатите доводи във статията.Аз също съм много възмутена от това нагло лицемерие.На фона на замърсената околна среда,ГМО- продуктите,вредните емисии във въздуха,изгорели газове,умишлено пускани вируси със цел продажба на ваксини,ниски заплати и високи режийни ,които водят до влошено хранене,стреса и страхът от безработица,експлоатацията,заробването,тормоза,гадните монополисти и техните подържници,безправието,престъпността,беззаконието,лошата съдебна система,която осигурява безнаказаност на отявлени престъпници и измамници,наглостта на управляващите,продажната и манипулативна преса,задушаващото безсилие на обикновенният човек....и още и още...ТЕ СЕ ОКЛЕДАХА В ЦИГАРЕНИЯТ ДИМ И ГО ОБЯВИХА ЗА ПРОБЛЕМ НОМЕР ЕДНО СВЪРЗАН СЪС ЗДЛАВОСЛОВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ХОРАТА!!!!Лицемери гадни!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно отклоняване на вниманието е целта. И да ти кажа, успяват. Доста хора намират подобни забрани за нормални, без да усещат, че стават жертва на личните си предпочитания. Mалко са онези, които могат да погледнат обективно и глобално.
      Отделно за някои е гъдел да виждат, че се нарушават нечии права и това води до неприятни ситуации.

      Злоба, садизъм, склонност да се приcмиват на чуждото нещастие - тези неща напоследък по-често се забелязват.

      Изтриване
  2. Все пак имало и мислещи хора. Напълно споделям мнението ти, но едно не ми дава мира, откъде тръгва тази забрана на пушенето. Едната причина е отклоняване на вниманието от истинските проблеми, но според мен не е само това. Погледнах финансовите отчети на Филип Морис, приходите им отбелязват стабилен ръст, въпреки финансовата криза и всички тези забрани. Мисля, че надминаваха БВП-то на България, а в България остана само една реално работеща фабрика в Благоевград. Колкото и да е странно, тези забрани подпомагат американските тютюнопроизводители.
    1. Имаме забрана за реклама, следователно Филип Морис си спестяват няколко милиарда долара.
    2. Нов прозиводител, не може да стъпи повече на този пазар, без реклама.
    3. Техните марки са наложени по цял свят и сигурно се продават и в най-забутаното африканско село. Миналото лято бях на почивка на един остров в Азия, имаше само 2 марки цигари - Marlboro и L&M (и 2-те са на Филип Морис).
    4. Високите акцизи, почти изравняват цените на премиум марките и местните марки. От години и аз минах на Давидоф.
    5. Производството на цигари е елементарен процес и могат да се произвеждат и в най-изостаналата държава. Отрязват се приходите на страни от 3-я свят и изтичането на капитали към тях.
    6. Солидни приходи от контрабанда за управляващите по цял свят.
    7. Показване на загриженост за здравето на хората (ха-ха).
    8. Ако всички тези забрани и ограничения ги нямаше, най-вероятно щяхме да пушим цигари, прозведени в Китай по 10 ст. кутията, а Филип Морис уверено щяха да вървят към фалит.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, това определено са сериозни причини. Добре си ги изброил.

      И е пълна измишльотина, че пушачите намаляват. Напротив, броят се увеличава - в цял свят. За всяка забрана се намира заобиколен път. Може да не пушат по заведенията, но има още толкова места. Cамо че в държави като Англия лицемерието е национална черта с вековни традиции. Дайте сега да се правим на "големото важно'. А скришом пафкат ли пафкат.

      Изтриване
  3. Точно така!Отклоняване на вниманието!Аз също реагирах и я възприех тази забрана по този начин! Помислих си:-"Днес пускат този лицемерен " закон"-забрана, утре какво ще последва?". Това си беше чисто опипване на почвата, тип маркетинг. Защо ли ? -Защото реално погледнато, тази забрана уж е за добро, за благото, за здравето на народа? Тъпо е да се опонира.Принципно презумцията е положителна,изразява "загриженост "-израз на "любов" към населението.Точно в това е уловката. Хората дори и да усещат капана на този закон,не могат отявлено да реагират.Не Европейско е, не цивилизовано е!Говори за ниска култура.Много хитро-минава номера. После сигрно ще забранят,да си дебел-ужасно вредно!После ,че си късокрак ,тъмнокос-кафяви очи ,нисък череп,щръкнали уши и прочие антропологически неестетични белези.После тестовете за интелегентност-забрана за съществуването на онези индивиди под съответното изисквано ниво.После ще дойде ред на забрана за емоционални проявления,като бунт,недоволство,неодобрение.После забрана за проявяване на каквото и да е мнение и становище по каквито и да е въпроси.Докато не останат идеални,средноинтелегенти,лишени от емоции и право на собствено мнение,здрави и хубави роби,като сервитут и обслужващ второстепенен персонал.
    п.п. Здраве ,бе какво здраве със тая здравна система..Ще си излекуваме от всичко,като се отървем от цигареният дим. Смешки...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотен коментар!

      Знаеш ли, че някои от тези неща вече са факт? В някакъв форум видях коментар, че в други държави дебелите плащат по-големи здравни осигуровки или някаква подобна такса беше - защото са с наднормено тегло.

      Друг пък каза, че "Пушенето предизвиква рак" е тръгнало от нацистите в Германия. Изброеното от теб доста напомня за тях, нали?

      Някой пак мисли за "чиста раса". Но едва ли поглежда себе си - може да му стане неудобно и изведнъж да забрави "чистотата", несъществуваща при самия него.

      Изтриване
    2. Ето каква простотия са измислили в Дания -
      "В събота в Дания влиза в сила закон, с който за пръв път в света ще се облагат продукти, заради това, че съдържат голямо количество наситени мазнини.
      Този тип мазнини покачват нивото на вредния холестерол в тялото и това може да доведе до запушване на артериите на сърцето. Те се съдържат предимно в продуктите от животински произход и пълномаслените млечни продукти.
      Целта е в крайна сметка да се помогне на датчаните да свалят килограми и да намалеят случаите на сърдечни заболявания.
      Става дума за добавяне на около 2.6 крони (приблизително 70 стотинки) към цената на пакет краве масло, приблизително толкова към цената на килограм кайма или около 0.6 крони (под 20 стотинки) към тази за пакет чипс."
      Та това за жизнено важни мазнини, които участват в синтеза на един куп хормони и самите клетки. Пълни дивотии, а да не говорим, че теорията за вредния холестерол е отхвърлена. Доказано е, че приемът му с храната не покачва нивото в кръвата, а повишените му нива се дължат на нарушена обмяна на веществата.
      Да не говорим, че този закон е дискриминация към по-слабите хора и диабетиците.

      Изтриване
    3. Като опитват да ни излъжат, че разни неща били вредни, а всъщност някои от тях са полезни, умишлено разболяват хората. Tова означава повече продадени лекарства, които сами по себе си са отрова и предизвикват редица болести - от тях вече няма спасение. Предполагам, ще има отражение и върху бъдещите поколения - точно това е туширано с фантасмагорията, че цигарите предизвикват рак и вредят на бременните дори в минимални количества. Подведени по този подъл начин, как ще разберем истинските причини? Никога.

      За холестерола не съм запознат в подробности, но знам колко е вредно вегетарианството. Кое му е здравословното, след като кара хората да изключат от менюто си съставки, жизнено необходими за елементарни процеси? Tова е признато от самата д-р Емилова, макар и с половин уста.

      В едно радиопредаване, където спомената "докторка" развиваше обичайните се лъжи, се обади слушател и попита следното:

      - Бихте ли ми казали в кои храни от растителен произход се съдържа жизнено необходимата олеинова киселинa? Предварително благодаря!

      Спомена и още нещо, но не го помня.

      Д-р Емилова доста се притесни, поизкашля се няколко пъти и обясни, че всъщност организмът наистина се нуждае от вещества, които не се съдържат в храна с растителен произход. После опита да замаже, че всъщност преди да стане вегетарианец, човекът вероятно ги е набавил. Доста тъпо, а? Значи първоначално задължително трябва да си месояден. Тогава защо ти е изобщо да ставаш вегетарианец?

      Опита да замаже и с друга глупост - като ядеш плод, дори да е измит, по него има микроорганизми, от които набавяш животинските съставки. Представяш ли си колко подвежащо?!

      Не знам точния брой на задължителните съставки - виждал съм да изброяват осем. Щом съществуват, значи не могат да ми обясняват колко са "вредни" мазнините.

      Изтриване