понеделник, 25 юни 2012 г.

1986: Steaua - FC Barcelona 2-0 /penalties/





Този материал е стар, но разказва любопитна история за "героя от Севиля".
Още едно доказателство за "добронамереното" отношение на комунистите.


Sport1.bg

Със счупени пръсти тук-там, Дукадам се върна в Стяуа!


Бившият румънски национал Хелмут Дукадам бе назначен за президент на румънския гранд Стяуа, където започна кариерата си на вратар през 80-те години на миналия век.

"В този момент съм горд, радвам се и се надявам техническия щаб да помогне на Стуяа да се върне в Шампионската лига", заяви Дукадам.

51-годишният бивш играч бе наречен "героя от Севиля", след като спаси четири поредни дузпи за своя тим във финала на КЕШ през 1986 година срещу Барселона.

Той, още в дните след финала, изчезва от футболната сцена заради някаква тайнствена история за кола. Западната преса разказва, че вратарят си е уредил от президента на Реал Мадрид (признателен му, за това че е лишил вечният враг, Барселона, от първа купа на КЕШ) чисто нов, последен модел Мерцедес.

Нико Чаушеску - Валентин го е повикал и след отказ от страна на вратаря да даде колата си, му счупва пръстите на двете ръце.

Други разкази отричат всякаква връзка на Валентин в историята. Бъльони, негов “адвокат“: “Доста е изнервящо, знаете ли. Пълна тъпотия е да мислите че Дукадам е бил насилен. Всъщност истината е, че се е подхлъзнал, паднал и наранил тежко ръцете си, по време на лов в планината. Трябвало е дори да се изпрати хеликоптерът на президента за да го спасят.“.

Истината е че Дукадам, на 27 години, с обещаваща международна кариера, ще бъде видян на зеления килим, във втора румънска дивизия, едва години след прословутия финал в Севиля.

Друга история разказва, че му е открито нарушено кръвоснабдяване на дясната ръка. По едно време лекарите обмислят и най-лошия вариант - да я ампутират. Болестта тръгва и по другата ръка. Така се налага серия от тежки операции. За една от тях в клиниката го откарва с личния си "Мерцедес" синът на диктатора Николае Чаушеску.

Каквато и да е истината, поне едно е ясно, Дукадам ще остане в историята като единственият вратар спасил 4 дузпи във финал от КЕШ и изпратил първия балкански отбор на върха на Старият континент.

Неговото назначаване става факт само ден, след като бившият румънския национал Илие Димитреску пое поста старши-треньор на тима. В отбора от Букурещ се състезават българите Йордан Тодоров и Станислав Ангелов.



                         Това е видео, на което се вижда подвигът на Дукадам в Севиля.










Няма коментари:

Публикуване на коментар