вторник, 3 април 2012 г.

Агресията при децата започва да се проявява след като навършат 18 месеца





Izvestni.info

Агресията е проблем, който се оказва, че започва от най-ранна детска възраст. За да можем да я контролираме в малките създания, е необходимо, да подходим много деликатно. В децата агресията се проявява в много ранен период от тяхното израстване. От 18 до 24 месеца след пръкването си, дребосъците могат да разполагат с завидна агресия. Тогава се дооформя и укрепва тяхната нервна система. 

Първите симптоми, че вашето мъниче изпитва яростно чувство според психолозите е, силният и неистов рев за дребни неща. След което недоволството се преражда в неконтролируем гняв и стига до агресия. Тя се отключва в периодите, когато децата не могат да свършат определени действия или заобикалящите ги ограничават и им забраняват нещо. В тази категория влизат децата от 9 месечна до 4 годишна възраст, тогава те се намират в така наречения „опознавателен” период за света. 

Този период е най-важен, за подход към деца със зараждаща се в тях агресия. Точно тогава родителите са най-необходими да стопират агресивните действия на своите отрочета. Ако останат безучастни към този сериозен проблем, на по късен етап ще се сблъскат с изключителна агресия която може да премине в жестокост. 

Един от методи при отглеждането на децата е поставяне на правила за тяхното възпитание върху самите родители. На първо място е необходимо самите родители да спазват тези правила, за да могат да изискват да бъдат изпълнени от техните наследници, само тогава могат да са неотстъпчиви и твърди в решенията си при тяхното възпитание. Детето трябва да е на ясно какво точно се очаква от него. Не забравяйте, че самите деца копират поведението на заобикалящата го среда. Тя е най-яркия пример за подражание. Утвърдено и полезно е поставянето на разумни изпълними наказания, които трябва да доведат до желания от вас резултат. Непременно награждавайте и хвалете с думи правилното поведение на своето дете.

Някои педиатри съветват, че в някои случаи агресията се отключва и при определени нарушения на някои хормони. Дисбаланса от ниско съдържание на серотонин, води до нестабилност в емоционалното състояние на подрастващите. Хормонът има изключително важно значение при режимните навиците за сън и хранене на човека. 

Агресията може да е генетична, децата може да я проявяват, защото на тази възраст техните родителите са имали аналогично поведение. Но в повечето случаи агресията е придобита, вследствие на лоша среда за подражание при израстването на малчуганите – живеенето им в среда на скандали, финансови проблеми, липса на положителни отношения между родителите. 

Друг хормон с нарушение, който предизвиква агресия е норадреналинът. Той действа като катализатор, повишеното ниво от този мозъчен химикал води до свръх възбуда, в която личността бързо да реагира на всяка маловажна заплаха. Затова при първоначалните изследвания е важно да се установи първопричината на невро-химичния дисбаланс на детето, за да се намери най-оптималния подход за решение на този сериозен проблем.



Няма коментари:

Публикуване на коментар