събота, 31 март 2012 г.

Планетата Боклук






BtvNews


Доброволци по целия свят са събрали над 4 млн. килограма боклук през кампанията за почистване на бреговете миналата година.

В инициативата са участвали 600 хил. доброволци. Те са почистили над 32 хил. км брегове на 17 септември, обяви организацията Опазване на океаните, организирала за 26-и път Международното почистване на бреговете.

Сред боклуците са преобладавали цигарите, капачките от напитки, пластмасовите бутилки, найлоновите торбички, кутии за храна. Намерени са също 94 хил. балона, 267 хил. дрехи, 940 хил. опаковки за храна.


"Боклукът в океаните се създава от хората. Това е една от най-големите заплахи за океаните и водните басейни", каза председателят на организацията Вики Спруил. Всяка година заради боклуците хиляди морски бозайници и птици получават наранявания или умират.

Освен обикновения боклук, скоро до Тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка ще достигнат отломките от опустошителното земетресение и цунами в Япония миналата година.





2 коментара:

  1. Една случка, край едно езерце на връх Синаница, Пирин много ме впечатли. Детенце хвърляше камъни в езерцето. Хижарят кротко му обясни, че ако всяко дете, което се е качило на върха хвърли едно камъче след сто години езерцето ще изчезне. Ако всички разсъждаваха като този човек и подхождаха като него, далеч по-малко щяха да са проблемите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички ли? Поне повечетo, ама нъц!
      До такава степен съм се нагледал на "умни" постъпки, че вече и аз изгубих желание да внимавам.
      Ще оценим планетата, чак когато я изгубим. Hо тогава и нас няма да ни има.

      Изтриване