вторник, 6 март 2012 г.

Първанов разделя БСП, разгневи се Станишев Първанов разделя БСП, разгневи се Станишев




Действията на Георги Първанов слагат разделителни линии в БСП и поставят местните структури на партията в неудобно положение, заяви председателят на социалистите Сергей Станишев.

Изявлението му дойде, след като вчера предишният президент Георги Първанов обяви в Бургас при среща с местните структури, че ще се кандидатира за поста на председател на столетницата на следващия конгрес на партията.

“Няма нищо драматично в различните кандидатури“, обясни Станишев.

По негови думи проблемът обаче са последиците, които те носят. Председателят на БСП заяви, че още като президент Първанов е предпочитал да коментира по-скоро ситуацията в БСП, отколкото положението в страната.

Станишев обясни, че Първанов сипе критики към ръководството на левицата без капка самокритичност.

Той уточни, че не приема острата оценка, която е дал Първанов за резултатите от изборите през 2009 година на БСП.

Според него трябва да се разбере кой носи отговорност за налагането на мажоритарния вот, който не е имал реален резултат. Станишев припомни, че Първанов е бил един от хората, които най-силно са се застъпвали за мажоритарния начин на гласуване, който е нанесъл сериозен удар по БСП.

“Мажоритарен вот реално нямаше. Хората си гласуваха за ГЕРБ или по-скоро за Бойко Борисов. Така утвърдени авторитети реално загубиха от напълно неизвестни кандидати“, върна лентата назад Станишев.

Председателят на БСП изрази притесненията си от това, че политическите идеи на левицата се засенчват от “лидерския въпрос“.

Станишев обясни, че цялото ръководство на БСП “следи със загриженост“ ситуацията. Лидерът на столетницата допълни, че като опитен политик Първанов не може да не си дава сметка за последиците от действията си.

По думите му целта на предстоящия конгрес на партията е да се засилят позициите на БСП преди парламентарните избори догодина.

Станишев допълни още, че партията за първи път се намира в подобна ситуация, при която един доскорошен президент и бивш председател желае да се върне като лидер. Той допълни още, че ситуацията в БСП напомня малко на ситуацията преди години в СДС, която е имала печален резултат.

Председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Михаил Миков също застана зад позицията на Станишев, че начинът на връщане на Първанов в партията е вреден.

“Тази тема ще измести вниманието от всичко, което правим“, обясни той, визирайки борбата за лидерския пост. “Агресивните критики към ръководството няма да доведат до нищо добро“, допълни Миков.

Депутатъ от левицата Антон Кутев заяви, че до този момент БСП е имал един изключително успешен президент, а сега той се е превърнал само в кандидат за лидер на партия.

“Вчера ние изгубихме едно силно оръжие. Първанов беше по-полезен и за БСП и за себе си в позицията си на предишен президент“, допълни депутатът.




Няма коментари:

Публикуване на коментар