вторник, 6 март 2012 г.

Руската полиция задържа поне 100 протестиращи срещу Путин (допълнена)






Полицията е задържала общо около 250 души по време на неразрешени протестни акции в центъра на Москва, съобщава Главното управление на Министерството на вътрешните работи (ГУМВД) за столицата, цитирано от РИА Новости.

"Общо в града са задържани около 250 души, в това число Иля Яшин, Алексей Навални и Сергей Удалцов. Всички задържани са отведени в отделения на полицията за процесуално оформяне на техните действия и приемане на решение за повеждане под административна отговорност в съответствие със законите", се казва в съобщението на ГУМВД.

Една от групите протестиращи, включително лидерът на забранената Национал-болшевистска партия Едуард Лимонов, се е опитала да проведе протестна акция на площад "Лубянка".

По-рано стана известно, че най-малко 100 протестиращи граждани, които призовават Владимир Путин да се оттегли, са били задържани от руските власти, съобщи Reuters. Според полицията на площад "Лубянка" са били арестувани около 50 души, тъй като протестът им не е бил разрешен, очевидец съобщава за още толкова задържани в Санкт Петербург поради същата причина.

На площад "Пушкин" в Москва започна митинга на руската опозиция "За честни избори", където няма съобщения за арести. Протестът беше открит от Владимир Рижков, лидер на партия ПАРНАС (Партия на народната свобода) със изявление за нелегитимността на президентските избори. "Техните избори – фарс, тяхната власт – нелегитимна", заяви той, цитиран от руския информационен сайт Lenta.ru.

Reuters отбелязва, че площадът е бил сцена на протести на дисидетни още от времето на Съветския съюз. Според полицията протестиращите са около 14 000 души, но Рижков твърди, че броят им е поне 20 000.

Лидерът на ПАРНАС поиска предсрочни избори, както парламентарни, така и президентски, оставка на избирателните комисии, разследване на фалшификациите, освобождаване на политическите затворници и реформи в политическата система.

В района на провеждането на митинга са въведени засилени мерки за сигурност, а движението е затворено. На самия площат има около 120 автобуси и камиони на полицията и жандармерията.





Няма коментари:

Публикуване на коментар