вторник, 10 януари 2012 г.

Що за расизъм е това?





Скоро попаднах на материал, който описва странна история, и се почувствах длъжен да го отбележа.

Едгар Давидс е бил приет в управителния съвет на Аякс и по този повод Йохан Кройф споделил, че въпросният ход може да реши проблема с имигрантските деца, които напускат школата, щом навлязат в пубертета. Същото изказване може да мине за комплимент, но противно на всякаква логика Давидс го приел като обида на расистка основа и с цялата си наглост дори поискал официално извинение.

Някой ще ми обясни ли къде има расизъм в описаната ситуация?

От пръв поглед се набива в очи, че става дума не за децата на цветнощожите, а на имигрантите. Следователно могат да бъдат и всякакви други. На Давидс обаче така му е по-удобно.

От една страна напомня за съществуването си. Беше добър играч, но е много далече от класата на легенда като Кройф, когото слагат наравно с Пеле, Марадона и Бекенбауер. И ето отлична възможност да мери мускули и да трупа слава на чужд гръб. При това не на кой да е, а на иконата в холандския футбол.

От друга страна е добър пример за многобройните злоупотреби на тема расизъм”. Последните, които го усетиха, са Джон Tери и Луис Суарес, но има още доста. А извън футбола са хиляди.

Забелязали ли сте, че всички подобни конфликти са заради думи като черньо, чернилка или друго от сорта? В същото време жертвите ежедневно обиждат с белчо, бледолик и т.н. Тях обаче никой не ги съди. Къде е справедливостта, след като е абсолютно същото?

На български белчо не звучи зле, но в други езици е откровенa обида – зависи в какъв смисъл се използва. Известно е, че в различни части на планетата попържат по свой начин, често неразбираем за останалите.

Може да звучи еретично, ама се замислете: щом някой завежда дело заради подобна глупост, не ви ли се струва логично, че се комплексира от въпросната тема? Ако цветнокожият приема себе си като равен на белите, ще тръгне ли да доказва така ожесточено своята равнопоставеност?  Не вярвам. Възможно е да се случи, само ако самият той се чувства малоценен. Е, кой му е виновен, че така са го възпитавали и от малък си е комплексар?

Държа да отбележа: аз не ги смятам за втора ръка”. Доказват го многобройните ми приятели сред малцинствата. Просто се водя от логиката на техните действия.

Странно ли ви звучи? Тогава как си обяснявате всеизвестния факт, че самите роми имат навика да се обиждат помежду си с Мръсен, долен циганьор или Лъже като дърт циганин”? Не го ли знаете? Значи нямате необходимите наблюдения. Завъртете се в циганската махала и най-много до час ще го чуете – толкова често го употребяват.

Те самите се обиждат по този начин, ама направи ли го друг, вдигат вой до небесата. На мен ми се струва абсурдно. А на вас?

Искам отново да напомня: не е нужно да си цветнокож или хомосексуалист, за да притежаваш права. Останалите също са човешки същества и не е справедливо, нито законно да бъдат третирани като вечно виновни”.

Обратният расизъм също е престъпление и погазва законите. За съжаление доста хора не умеят да направят вярна оценка.

Една жена даде много добър пример с мюсюлманите в Tокио – извън джамията не се чува нито звук, защото ще има санкции за молещите се. Така е по цивилизованите държави. А тук правим жива верига, за да могат необезпокоявани да задръстят тротоара, т.е. да нарушат нашите права. Защо си го позволяват? После се чудете как изникват  произведения като Криворазбраната цивилизация!

Не, това не е толерантност, а толерастия, и е фактическият нарушител на законите. Доста нечестно и дори цинично е да се представя като някаква форма на правилно поведение.

Всички хора са равни – това е истината. Аз съм против привилегиите на когото и да било.







Няма коментари:

Публикуване на коментар