вторник, 1 юли 2014 г.

Убийствени коментари на Мондиала





На всяка голямо състезание оставам потресен до каква степен българските коментатори не са запознати с играта, която обсъждат. За друг спорт както и да е, но за футбола мога да споря, защото за разлика от самозваните журналисти, аз съм играл и тренирал в ЦСКА, т.е. познавам нещата на практика.

Не е достатъчно да разбираш от схеми и да знаеш кой човек на кой пост играе. Трябва и да си пипал топка. Най-малкото да знаеш какво е, а не да викаш “слабо” на гениални отигравания и обратното – на слаби изяви да викаш “перфектно”. Постоянно го чувам.

Преди малко завърши първото полувреме на осминафинала Германия-Алжир. В един момент от него Йозил опита ефектно да прехвърли Раис М'Боли и за малко да успее, но коментаторът дотолкова е свикнал с клишетата, че отсече “Опита да центрира, амa не му се получи”. Какво центриране бе, човек? Tа той пробва да вкара топката директно във вратата!

Tакова красиво изпълнение остана недооценено от човека, който би трябвало да обяснява нещата – нали уж ги разбира. Абсолютно дърво! Дори не искам да знам името му.




Сякаш ни беше малко да ни мъчат толкова години Николай Колев и Петър Василев с абсурдните си изказвания, та сега има цяло ято от техни наследници, които дори си позволяват да критикуват големите треньори.

В една футболна битка многократно се получавт единоборства и отстрани може да изглеждат умишлено груби, а всъщност не са. Има и такива, но невинаги е както на пръв поглед. На терена нямаш време да мислиш. Tова изобщо не им хрумва на коментаторите, които гледат няколко повторения и от удобното си кресло правят смели заключения. Наистина разсмиват.

Пример от споменатия сблъсък Германия-Алжир:

Според коментатора било необосновано Йоахим Льов да държи на пейката Мирослав Клозе. Oсобено щом използват центрирания.

Просто не знам как да коментирам такова глупаво словоблудство. Абе, момче, кой си ти, че ще държиш сметка на човек като Льов, който за разлика от теб разбира футбола? Знаеш ли още колко фактори има в един мач, освен личното ти мнение? Tо не е като да цъкаш по лаптопа и да зубриш статистика. А за центриранията – съвсем ли да ги забравят, защото Клозе е на пейката? Само той ли умее да играе с глава?

Има много подобни примери. Понякога наистина ми идва да спра звука на телевизора.


Фейсбук



4 коментара:

  1. Мене най-много ме дразни, когато гледам двата отбора ще се избият на терена, а коментатора вика че били предпазливи. Явно наблюдава друг мач. :-))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Обратното също го виждам често - едва-едва ходят, а коментаторът открива "здрава битка".

      Изтриване
  2. А тези женки в студиото, голям смях!

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Ели Гигова я приемам като украшение на предаването. Тя няма претенции, че разбира много - или поне не съм забелязал да се изживява като спец.

      Обаче съдийката е типичен пример за човек, който съди смело, без изобщо да има представа какво става на терена. От това се получава цяла серия вицове.


      Изтриване